Päivänvalo paremmin huomioon rakennussuunnittelussa

Päivävalo on tärkeä osa hyvää sisäympäristöä. Suomessa päivänvalolaskentaa tehdään vielä vähän, mutta ohjelmistotyökaluista tämä ei ole kiinni. Kun laskelmat saadaan osaksi hankesuunnittelua, myös ylilämpenemistä estävistä aurinkosuojista tulee luontevampi osa rakennuksen julkisivua.

Vuolle toivoo, että hankkeiden tilaajat osaisivat vaatia päivävalolaskentaa osaksi hankesuunnittelua. Kuva: Cristian Halllivuori.

Päivänvalon huomioiminen rakentamisessa on entistä tärkeämpää, kun korkea ja tiivis kaupunkirakentaminen yleistyy.  

Päivänvalo säätelee ihmisen hormonitasapainoa ja vuorokausirytmiä ja vaikuttaa sitä kautta muun muassa uneen laatuun, vireyteen ja suorituskykyyn. Tutkimusten mukaan sairaaloissa ikkunan lähellä aikaansa viettäneet potilaat paranevat ja kotiutuvat muita nopeammin. Kouluissa taas päivänvalo parantaa oppimistuloksia ja toimistoissa työtehokkuutta.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 3/2023 jutusta. Lue lisää, mitä EQUA Simulation Finland Oy:n toimitusjohtaja Mika Vuolle ja Tengbom arkkitehdeillä työskentelevä arkkitehti Hanna Vikberg ajattelevat aiheesta – klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki