Oras Tynkkynen: ”Energian säästäminen on monessa suhteessa ylivertainen ratkaisu”
Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen puhui Rakennusten energiaseminaarissa 9.11. teemalla ”Niukkuuden talvi – Miten pääsemme energiakriisin yli?”. Tynkkysen mukaan energian säästäminen on paras ratkaisu: se vaikuttaa energian markkinahintaan, ja ratkaisuna se toimii nopeasti.
Sitran vanhemman neuvonantajan Oras Tynkkysen mukaan energiakriisistä on perusteltua puhua kolmesta syystä. Ensinnäkin energian saatavuus on heikentynyt Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Toiseksi energian hinta on moninkertaistunut. Kolmas syy on moraalinen: ”Venäjän hyökkäyssodan alettua olemme lähettäneet Euroopan unionista yli 100 miljardia euroa Venäjälle fossiilisten polttoaineiden ostamisen kautta. Samaan aikaan, kun yritämme tukea Ukrainaa kaikin mahdollisin tavoin, jatkamme Putinin sodan rahoittamista siten, että ostamme Venäjältä fossiilista energiaa.”
Suomi on kuitenkin Tynkkysen mukaan tehnyt energiasiirtymää määrätietoisesti, ja olemme onnistuneet korvaamaan fossiilisia tuontipolttoaineita kotimaisilla, kestävillä ja vähäpäästöisillä energiamuodoilla.
Kuinka energiakriisiin sitten vastataan kestävällä tavalla? Päättäjien kannalta vaikeimpia ratkaisuja ovat sellaiset, jotka ovat samaan aikaan hyviä ja toisesta näkökulmasta katsoen ongelmallisia, sanoi Tynkkynen Energiaseminaarissa: ”Esimerkiksi turve on sekä ilmaston että luonnon kannalta hankala polttoaine, mutta kriisitilanteessa ensisijainen tavoite on turvata, että jokainen koti pysyy lämpimänä ja jokaisessa tehtaassa pysyvät valot päällä.”
Energiakriisissä pätee Tynkkysen mukaan sama viisaus kuin laihduttamisessa: on paljon tärkeämpää se, mitä syö uudenvuoden ja joulun välillä kuin se, mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä. ”Sekin voi olla perusteltua, että tässä kriisissä joudutaan väliaikaisesti turvautumaan sellaisiin ratkaisuihin, joihin ei normaalisti kannata nojata.”
Energiakriisistä selviytymisessä energian säästäminen on Tynkkysen mukaan monessa suhteessa ylivertainen ratkaisu. Se vaikuttaa energian markkinahintaan ja sitä kautta kaikkien meidän energialaskuihimme. Energian säästäminen myös toimii ratkaisuna nopeasti. 1970-luvun öljykriisissä Suomessa onnistuttiin leikkaamaan öljyn kulutusta yli kymmenellä prosentilla:
”Yhä useammin meidän on myös mietittävä sitä, että energiaa kannattaa käyttää silloin, kun se on taloudellisesti ja meidän energiajärjestelmämme kannalta järkevää. Mutta se ei voi toimia niin, että jokainen kyttää sähkön tuntihintasovellusta ja käy yksitellen laittamassa laitteita päälle. Meidän pitää päästä järjestelmään, jossa sähkön käytön ajoittaminen on helpompaa, automaattisempaa ja että se voidaan tehdä keskitetysti.”