Moni taloyhtiö hyötyisi valaistuksen uudistuksesta

Erityisesti ledit ovat lisänneet valaistushankinnoissa vertailun tärkeyttä, sillä tuotteet voivat erota ominaisuuksiltaan paljonkin toisistaan.

Energiatehokkaaseen valaistukseen ohjaava lainsäädäntö on poistanut markkinoilta energiatehottomat lampputyypit, kuten elohopealamput, jotka ovat hyvin yleisiä taloyhtiöiden ulkovalaistuksessa. Tämän myötä valaisimien uudistustarve tulee ajankohtaiseksi lähiaikoina monessa taloyhtiössä.

Valaistuksen uudistus tuo säästöjä, varsinkin jos energiatehokkaampiin valaisimiin kuten ledeihin siirtymisen lisäksi hyödynnetään valaistuksen aikaohjauksen ja liiketunnistuksen tuomia mahdollisuuksia. Samalla myös turvallisuus paranee, kun valot pysyvät päällä aina kun alueella liikutaan.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin omistamissa taloyhtiöissä Laakavuorenkuja 2:ssa ja Tuukkalantiellä valaistuksen uudistus tuli ajankohtaiseksi valaistuksen huonon kunnon takia.  Elohopealamppujen tilalle asennettiin hämäräohjauksella varustetut led-valaisimet.

”Joustavamman ja laadultaan parantuneen valaistuksen lisäksi esimerkiksi Tuukkalantien taloyhtiössä saavutettiin yli 10 000 euron vuosisäästöt valaistuksen sähkönkulutuksessa”, kertoo isännöitsijä Pentti Rouvali Heka-Vesala Oy:stä.

Valaistusopas taloyhtiöiden avuksi

Kun taloyhtiön valaistuksen uudistaminen tulee ajankohtaiseksi, asiantuntija Erja Saarivirta Motivasta suosittelee käyttämään apuna ammattitaitoista valaistussuunnittelijaa.

”Suunnittelija osaa huomioida niin energiatehokkuus kuin viihtyvyys- ja turvallisuustekijät”, Erja Saarivirta sanoo.

Liiketunnistimilla sekä aika- ja hämäräohjauksella voidaan valaistuksen energiankulutusta vähentää parhaimmillaan jopa puoleen ohjaamattomaan valaistukseen verrattuna. Ledit mahdollistavat myös valaistustason laskun esimerkiksi yöaikaan vaikka valaistusta pidettäisiinkin päällä.

Vinkkejä taloyhtiöiden valaistushankintoja suunnittelevien avuksi on koottu Motivan ja Kiinteistöliiton julkaisemaan Taloyhtiön valaistusoppaaseen, joka löytyy Valaistustieto.fi -sivustolta.

Älä tyydy vertailemaan pelkkää hankintahintaa

Valaistuksen energiankäyttö- ja huoltokustannukset käyttöiän aikana ovat usein suuremmat kuin hankintakustannukset.

”Valaistus kerryttää energiakustannuksia ja vaikuttaa viihtyvyyteen vuosikymmenten ajan, joten hankintahinnan sijaan kannattaa tarkastella kokonaiskustannuksia ja valaistuksen laatutekijöitä”, Saarivirta muistuttaa.

Erityisesti ledit ovat lisänneet valaistushankinnoissa vertailun tärkeyttä, sillä tuotteet voivat erota ominaisuuksiltaan paljonkin toisistaan. Esimerkiksi käyttöikä, valon määrä, valovirran alenema eli valon määrän väheneminen käyttöiän aikana, värilämpötila, ja värintoistoindeksi, eli kyky toistaa tilan värejä, saattavat tuotteissa vaihdella.

Lue lisää

Katso kaikki