Miten pakkasella kannattaa lämmittää?
Pakkasten vaikutus lämmityskuluihin on suuri, mutta fiksu kuluttaja toimii säiden mukaisesti.
Asukas voi hyödyntää olemassa olevaa lämmityksen automatiikkaa ja pitää kodin säätölaitteet kunnossa.
”Säätölaitteisiin ja käyttötapoihin liittyvillä toimilla voi säästää yhteensä jopa 20-30 prosenttia kodin kokonaisenergian vuosikulutuksesta. Kannattaa varmistaa, että pattereiden termostaatit ja vesipattereiden kohdalla myös venttiilit ovat kunnossa ja lämpötila-asetus järkevä. Ilmanvaihtoa ei saa kovilla pakkasillakaan sulkea, mutta puhallinnopeutta kannattaa aktiivisesti säätää käyttötilanteen mukaan, poissaollessa ilmanvaihto voi olla miniminopeudella”, sanoo Motivan asiantuntija Sami Seuna.
Automaatio voidaan opettaa optimoimaan lämmitysmuodon valinta olosuhteiden ja pörssisähkön vaihteluiden perusteella. Ilman älykästä automaatiota lämmitys ja ilmanvaihto saattavat toimia päällekkäin niin, että kotia yhtä aikaa lämmitetään ja viilennetään. Automaation avulla energiaa säästyy monella tavalla ja samalla myös sähkön hintaa voi painaa alaspäin.
Pienet asiat kuten lämpötila-asetukset ja lämpötilan laskeminen huoneissa, joissa oleskellaan vain vähän, ikkunoiden sekä ulko-ovien ja parvekeovien tiivistäminen, tuuletuksen välttäminen ja ilman kierron varmistaminen huoneessa pattereilta ovat toimia, joita kaikki voivat tehdä.
Jos talossa on lisäksi takka tai leivinuuni, sen käyttöönotto on pakkasilla järkevää. Puun pienpoltto tulee tehdä oikein ja lämmittää tulisijaa säännöllisesti. Uusia ilmalämpöpumppuja voi pääsääntöisesti huoletta käyttää kovillakin pakkasilla, vaikka hyötysuhde heikkeneekin.
”Lämmityskuluissa voi säästää mukavasti, kun hyödyntää poissaoloasetuksia. Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys kannattaa ajastaa käyttöaikoja ennakoiden, lämmittäen aina muutamia tunteja huoneen käyttöaikaa ennen. Vähällä käytöllä olevista huoneista voi väliaikaisesti laskea lämpötilaa. Lämmitetyissä autotalleissa ja varastoissa riittää jopa alle 10 astetta, vaikka useimmiten niitä pidetään jopa lähes asuintilojen lämpötiloissa.”
Viisi vinkkiä pakkauskauden selättämiseen:
- Sopiva huonelämpö vedottomissa olosuhteissa on noin 20–22 astetta
Lämmityksessä tärkeintä on huolehtia oikeista huonelämpötiloista. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on noin 20–22 astetta. Vedon ehkäisemiseksi ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä kannattaa huolehtia ja samalla huomioida riittävän korvausilman saanti. Sisälläkin kannattaa pukea kunnon vaatteet. Lämmitysjärjestelmässä tai talon rakenteissa on jotain vialla, jos joudut turvautumaan huonekohtaiseen lisälämmittimeen. Pitämällä lämpöpattereiden edusta vapaana lämmin ilma pääsee kiertämään tasaisesti huoneeseen. Kovimmilla pakkasilla kannattaa välttää tuuletusta. Sälekaihtimet tai verhot ikkunan edessä ainakin yöaikaan vähentävät lämmönhukkaa.
- Älä lämmitä varastoa tai autotallia liikaa
Tiesitkö, että käyttämättömissä huonetiloissa, varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7–12 astetta? Jos lähdet matkalle, kaikkien asuintilojen lämpötilaa voi alentaa muutamilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle. Suojaa tarvittaessa vesimittaritila ja/tai vesijohdon läpivientipaikka pakkasvahdilla tai muulla termostaattiohjatulla lämmittimellä.
- Ota tulisija käyttöön viimeistään pakkasilla
Pakkaskaudella on järkevää käyttää aktiivisesti tulisijaa. Vuositasolla sähkölämmittäjä voi varaavalla tulisijalla ja säännöllisellä puunpoltolla korvata jopa 30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksestaan. Säännöllisessä puupoltossa lämmitystä voidaan jopa säätää hieman alemmas ja näin saada suuri hyöty puulämmityksestä välttäen ylilämmitystä. Polttopuu kannattaa tuoda sisälle ainakin muutama päivä ennen polttoa. Taloissa, joissa on lattialämmitys syvällä betonivalussa, lattialämmityksen säätöä kannattaa laskea jo noin 12 tuntia ennen puupolttoa, sillä lattia reagoi viiveellä.
- Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumpulla voit säästää paljon ja oman laitteesi energiansäästöön voit itse vaikuttaa. Muiden sähkölämmittimien, erityisesti ilmalämpöpumpun lähistöllä olevien, lämpötila-asetusta kannattaa säätää muutama aste alemmaksi kuin ilmalämpöpumpulla. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön ilmansuodatin tulee imuroida kerran kuukaudessa, muuten laitteen suorituskyky ja hyötysuhde laskevat. Likainen suodatin vaikuttaa myös sisäilmanlaatuun.
- Ilmastovinkki
Kovimpien pakkasten aikana tuotettu sähkö tuottaa eniten hiilidioksidipäästöjä, koska silloin sähköä tuotetaan eniten myös hiilivoimalla. Jos mahdollista, vältä suuritehoisten sähkölaitteiden (kuten esim. sähkökiukaan käyttöä) kalleimpien pörssisähkötuntien aikana.