Merkittävä apuraha Paimion parantolan säilyttämistyöhön
Yhdysvaltalainen Getty-säätiö on myöntänyt 180 000 dollarin suuruisen apurahan Alvar Aalto -säätiölle Paimion parantolan säilyttämisen hallintasuunnitelman toteuttamiseen. Hankkeen on määrä käynnistyä välittömästi. Vastaavanlaista mittavaa säilyttämisen hallintasuunnitelmaa ei ole aikaisemmin tehty Suomessa.
Vuonna 1933 valmistunut Paimion parantola sairaala-alueineen on yksi Suomen merkittävimmistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Rakennuksen lisäksi Alvar Aalto vastasi sairaalan sisustuksen suunnittelusta. Parantola oli yksi niistä rakennuksista, jotka tekivät Aallosta tunnetun myös muualla maailmassa.
”Säilyttämisen hallintasuunnitelmalla todennetaan rakennuksen merkitys ja turvataan sen säilyminen. Alvar Aalto -säätiölle myönnetyn apurahan avulla voimme toteuttaa kokonaisvaltaisen suunnitelman, joka huomioi tulevaisuudessakin tämän modernin mestariteoksen historialliset ja arkkitehtoniset ominaispiirteet”, kertoo Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh.
Alvar Aalto -säätiön oman työryhmän lisäksi suunnitelmaa lähdetään työstämään muun muassa Museoviraston ja ELY-keskuksen edustajien kanssa. Työryhmässä on mukana myös kulttuurihistorian, arvorakennusten ylläpidon, UNESCON maailmanperinnön ja talotekniikan asiantuntijoita.
Apurahan myöntänyt Getty-säätiö on yhdysvaltalaisen Jean Paul Gettyn (1892–1976) nimeä kantava yleishyödyllinen organisaatio, jolla on pitkät perinteet kulttuurin tukemisessa. Säätiön uusi kansainvälinen Keeping it Modern -hanke on suunnattu modernin arkkitehtuurin säilyttämis- ja kunnostamistyöhön.
Paimion parantolan lisäksi kymmenen ensimmäisen hankkeeseen valitun modernin rakennuksen joukossa ovat muun muassa Jørn Utzonin suunnittelema Sydneyn oopperatalo sekä le Corbusierin kotitalo ja studio Pariisissa.