Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan
Rakennukset aiheuttavat 40 prosenttia Euroopan unionin energian loppukulutuksesta ja 36 prosenttia sen energiaan liittyvistä kasvihuonekaasupäästöistä. Kuitenkin 75 prosenttia unionin rakennuksista on edelleen energiatehottomia. Näin kertoo 28.5.2024 voimaan tullut EU:n uusi rakennusten energiatehokkuutta koskeva direktiivi (EPBD, Energy Performance of Buildings Directive).
Tutustuin direktiiviin ja haastattelin aiheesta kahta asiantuntijaa, Jyrki Kauppista ja Tuomas Takaloa. Aineiston pohjalta kirjoitin direktiivistä kaksiosaisen juttusarjan Talotekniikka-lehden uusimpaan ja sitä seuraavaan numeroon. Ensimmäinen osa käsittelee direktiivin näkökulmasta automaatiota ja sisäympäristöä, toisessa perehdytään aurinkoenergiaan ja energian varastointiin.
Energiatehokkuutta voi parantaa rakennuksissa myös pienemmillä asioilla. Kauppinen nosti haastattelussa esiin viemärivesien lämmöntalteenoton – jota kuulemma jossain vaiheessa sanottiin ”tuhoon tuomituksi”. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt. Ja kuten Kauppinen muistutti: Ei ole järkeä ostaa rakennukseen energiaa ja lähettää sitä sitten sieltä pois. Esimerkiksi suihkuveden lämpöä on mahdollista hyödyntää, vaikka siihen meneekin saippuaa, kuona-ainetta ja hiuksia.
Direktiivi ohjeistaa jäsenvaltioita varmistamaan, että direktiivin täytäntöönpanosta vastaaville henkilöille tarjotaan ohjausta ja koulutusta. Takalon mukaan asiantuntija-, huolto- ja urakointiosaaminen sekä laadukas talotekniikan korjausrakentamisen osaaminen korostuvatkin direktiivin myötä. Hän sanoi, että kurssit esimerkiksi hiilijalanjäljestä on tärkeää suunnata jokaiselle rakentamisen osa-alueelle, myös asentajille: ”Päästöttömässä rakennuksessa on huomioitava koko rakentamisen aikaiset päästöt. Se lähtee jopa jätteiden kierrätyksestä.”
Olemme eläneet taas tulikuuman kesän ympäri maailmaa. Ennusteiden mukaan vuodesta 2024 tulee kuumempi kuin edellinen kuumin vuosi – joka oli vuosi 2023 (HS 2.8.2024). Samaan aikaan taistelu ilmastonmuutosta vastaan kuitenkin etenee, toimenpide ja direktiivi kerrallaan. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan.