LVI-naiset jakoi opiskelijastipendejä
LVI-Naiset ry myöntää joka kevät stipendit ansioituneille LVI-alan naisopiskelijoille.
Tänä vuonna stipendit myönnettiin Anni Suutarille Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta XAMKista ja Henna Raudaskoskelle Metropolia ammattikorkeakoulusta. Stipendit jaettiin LVI-Naiset ry:n kevätkokouksen yhteydessä, 17.5.2019 Helsingissä.
Suutari oli paikalla noutamassa stipendiä, mukanaan lehtori Johanna Arola. Raudaskoski palkittiin poissaolevana.
Stipendien saajat valittiin annettujen stipenditehtävien vastausten perusteella. Hakijoita pyydettiin kertomaan, miksi he olivat valinneet LVI-alan sekä kuvaamaan yhtä opiskelupäiväänsä.
Hakijoiden piti kertoa, mikä tuossa opiskelupäivässä oli mukavaa tai mielekästä, mitä uutta he olivat oppineet ja miten he ajattelivat opitun hyödyttävän heitä jatkossa.
Molemmat stipendiaatit ovat alanvaihtajia. Suutari oli ollut ennen talotekniikka-opiskelujaan kampaaja ja kosmetologi, Raudaskoski kielenkääntäjä.
Erilaisista taustoistaan huolimatta he ovat erittäin tyytyväisiä päätökseensä lähteä opiskelemaan LVI-alaa. Lisäksi kummankin alanvaihtopäätökseen oli myötävaikuttanut esimerkin voima. Suutaria innosti talotekniikka-alalle hänen rakennusinsinööripuolisonsa, kun taas Raudaskoski tiesi ennestään LVI-alalla työskentelevän ystävänsä ansiosta alan hyvästä työllistymisestä ja etenemis-mahdollisuuksista.
Näitä naisopiskelijoita valintaansa innosti alan haastavuus. Suutaria oli jo pidempään ollut kiinnostunut sisäilma-asioista ja häntä oli motivoinut mahdollisuus vaikuttaa sisäilman laatuun sekä ongelmien ratkaisuihin. Myös Raudaskoski odotti tulevalta työltään haasteita ja ongelmienratkaisua, minkä lisäksi häntä viehätti alan konkreettisuus.
Opiskelupäivänsä kuvauksessa Raudaskoski kertookin haalariharjoittelustaan, jossa hänelle yhdistyi koulussa opittu teoria sekä käytäntö. Asiakkaan tiloissa oli ollut lämpötilaongelmaa, jota Raudaskoski lähti selvittämään.
Kokeneen kylmäasentajan vinkin avulla ongelma paikantui jumiutuneisiin venttiileihin ja vika saatiin korjattua vielä saman päivän aikana. Raudaskoski oppi päivän aikana paljon uutta niin puhallinkonvektoreista kuin venttiilien asennuksista, mutta ehkä tärkeimmän opin hän tiivistää:
”Tapaus ja muutenkin koko harjoittelu vahvistivat uskoani siihen, että työhön pääsee nopeasti kiinni, kunhan vain uskaltaa avata suunsa ja kysyä kokeneemmilta.”
Suutari nosti omassa opiskelupäiväkuvauksessaan esille LVI-Naisille tärkeän asian, esikuvana toimimisen. Hän kertoo stipendihakemuksessaan päivästä, jolloin hän esitteli lukiolaisille talotekniikan laboratoriotiloja ja kertoi talotekniikan insinöörikoulutuksesta.
Suutari oli ollut erityisen ilahtunut siitä, että tekniikan ala oli kiinnostanut myös tyttöjä ja hän olikin vastaillut ilolla lukiolaisten kysymyksiin alasta. Lukiolaisia oli kiinnostanut muun muassa naisten pärjääminen alalla, mihin Suutari pystyi luottavaisesti vastaamaan, ettei hän ollut kokenut minkäänlaista aliarvostusta naisena, ja lisäksi naiset soveltuvat ja pärjäävät alalla erittäin hyvin.
Lukiolaisten tutustumispäivän lisäksi Suutari on ollut mukana muissakin tapahtumissa mainostamassa LVI-alan koulutustaan. Hän esiintyy myös oppilaitoksensa talotekniikan koulutuksen esittelyvideolla. Suutari kokee esiintymiskokemuksen olevan hyödyksi myös tulevassa ammatissaan, jossa asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa toimiminen on arkipäivää.
Stipendiaatit valinnut LVI-Naiset ry:n hallitus on ylpeä upeista kandidaateistaan. On ollut ilo nähdä, miten alalle tulevilla naisilla on intoa ja näkemystä tekemisessään sekä paloa tuoda alaa myös muille tutuksi.