Leppäkosken Sähkö siirtyy datahubiin Rejlersin avulla
Sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä datahub otetaan käyttöön alkuvuodesta 2022
Datahub-järjestelmään tallennetaan Suomen noin 3,7 miljoonaa sähkönkäyttöpaikkaa asiakas-, sopimus- ja mittaustietoineen. Näitä tietoja käyttävät Suomen noin sata sähkön vähittäismyyjää ja 80 jakeluverkkoyhtiötä. Laki velvoittaa toimijat datahubiin ja järjestelmä on otettava käyttöön yhtä aikaa.
– Muutoksen haastavuus on jakeluverkkoyhtiöiden ja myyntiyhtiöiden kirjavat ratkaisut asiakas- ja mittaustietojärjestelmien teknisen toteutuksen osalta. Datahubin samanaikainen käyttöönotto on myös resurssihaaste, Rejlersin datahub-projektipäällikkö Samuli Saine.
Saine arvioi, että kaiken kaikkiaan datahubin tuoma muutos tulee olemaan suurin sitten vuoden 1999, jolloin sähkömarkkinat avautuivat kaikille sähkönkäyttäjille.
Leppäkoski -yhtiöiden ICT-projektipäällikkö Greetta Arha uskoo samoin suureen käänteeseen.
– Suomen pirstaloituneet sähkömarkkinat tulevat yhtenäistymään tiukemman sääntelyn, datahub-prosessien ja tulevan helpomman valvonnan myötä, Arha sanoo.
– Uskon, että sähkön vähittäismarkkinoilla tulee olemaan aika ennen ja jälkeen datahubin. Datahub on valtava ponnistus toimialalle.
Leppäkoski-yhtiöt on valinnut Rejlersin avuksi datahub-järjestelmään siirtymisessä mittaustiedonpalveluntarjoajana huolehtien niihin liittyvät datahub-prosessit. Arhan mukaan Rejlers on ollut aktiivisena toimijana kaikissa datahubin välitavoitteissa niin tietokonversioon kuin testaukseen ja sertifiointiin liittyen.
– Näin pienen sähköyhtiön ei ole kustannustehokasta hankkia mittaustiedonhallintajärjestelmää ja asiantuntijoita itselleen. Pienessä organisaatiossa voimme keskittyä suunnittelemaan strategian mukaiset tarpeemme ja tilata toimeksiantona palvelun luotettavalta kumppanilta.
Saine kertoo, että datahub-järjestelmään siirtymisessä Rejlers vastaa käytännössä kaikkien asiakkaidensa liitynnästä datahubiin mittaustietojen osalta.
– Tietojärjestelmät monimuotoisuudessaan ovat iso haaste energiasektorin yrityksille niin kustannusten kuin resurssien osalta. Voimme tukea laajalti erilaisia asiakastieto- ja luentajärjestelmäratkaisuita. Teemme myös yhteistyötä asiakastietojärjestelmätoimittajien kanssa.
Arha kertoo, että näin säännellyllä toimialalla on tärkeää seurata tiiviisti lainsäädäntöä sekä eri foorumien kuten TEM:n älyverkkotyöryhmän, Energiateollisuuden kuin Fingridinkin ohjeita ja suosituksia. Rejlersillä on ollut ajantasaista tietoa kehityksestä ja monet datahub-projektin liitännäiset kuten pientuotannon tuntinetotukseen siirtyminen hoitui jouhevasti Rejlersin kanssa.
Mikä muuttuu sähkönmittauksessa
Samuli Sainen mukaan datahubin tuoma muutos vaikuttaa asiakaspalvelun toimintaan vähintään uusina tai päivitettyinä järjestelminä sekä liiketoimintaprosesseina, joita ohjataan suositusten sijaan automaattisesti datahubista.
Mittausjärjestelmien osalta näkyvin muutos on taseselvitysvastuun siirtyminen datahubille sekä nykyisestä sanomaliikenteestä luopuminen. Käytännössä muutokset näkyvät eniten asiakaspalvelussa järjestelmien päivittyessä datahub-yhteensopiviksi ja yhtiöiden välisten sähköpostien ja puheluiden määrien vähentyessä.
Muutos tapahtuu myös ajattelutavassa. Aiemmin jokainen on huolehtinut tiedot omiin järjestelmiinsä, kun taas jatkossa tiedot on saatettava tavalla tai toisella datahubiin.
– Monet aiemmin omissa järjestelmissä olleet tiedot tulevat läpinäkyviksi muille osapuolille mikä lisää painetta tiedon oikeellisuuteen, Arha toteaa.
”Go Live” häämöttää helmikuussa
Datahubin alkuperäinen tavoiteaikataulu käyttöönotolle oli huhtikuu 2021. Uuteenkin käyttöönoton deadlineen, alkuvuoteen 2022, on maaliin päästäkseen vielä paljon työtä. Sekä Arha että Saine tietävät, että kiire ei jakaudu tasaisesti alalla.
– Rejlersin valmius on erittäin hyvällä tasolla ja datahubin valmistelut sekä toimitukset on toteutettu aikataulussa. Myös toimialan yleinen valmius näyttää olevan hyvä, Saine tietää.
– Ensimmäinen täyden mittakaavan tuotannollinen koekäyttö toteutettiin kesäkuussa, toinen on edessä syyskuussa ja kenraaliharjoitus marraskuussa. Seuraavat kuukaudet tulevat näyttämään, kuinka isoja riskejä projekti vielä sisältää, Saine toteaa.
Arha uskoo, että kovan tahtotilan ansiosta ”Go Live” kuitenkin toteutuu suunnitellusti 21.2.2022.
– Tsemppiä kaikille datahubin parissa työskenteleville, hän sanoo. – Tällä hetkellä, jos koskaan, olemme sähkömarkkinoiden näköalapaikalla. Nautitaan matkasta.