Långvik käynnistää energiasaneerauksen

Hotelli haluaa tehostaa energiankäyttöään ja irtautua öljylämmityksestä. Ensimmäiseksi uusitaan automaatio ja ilmanvaihto.

Långvikin kokous- ja kylpylähotelli uudistaa energiastrategiaansa. Uuden strategian ytimessä ovat energiankäytön tehostaminen ja öljylämmityksen vaihtaminen ympäristöystävällisempään energianlähteeseen.

Strategian suunnittelijaksi ja toteuttajaksi Långvik on valinnut LeaseGreenin. Projektin ensimmäisessä vaiheessa uudistetaan Långvikin kiinteistöautomaatiojärjestelmä, ilmanvaihdon ohjaus ja jäähdytys. Ilmanvaihdon energiatehokkuutta parannetaan muun muassa lämpöpumppujen avulla.

”Selvitämme ensin, kuinka paljon voimme säästää energiaa parhaan teknologian avulla”, Långvikin toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult sanoo.

”Sen jälkeen tiedämme, kuinka paljon tarvitsemme kapasiteettia lämmitykseen. Tavoitteena on suuri pudotus hiilijalanjälkeen ja lopulta irtautuminen öljylämmityksestä, joka ei edusta enää tätä päivää. Vastuullinen energiankäyttö on hyvin tärkeä asia sekä meille että meidän asiakkaillemme.”

Långvikin kokous- ja kylpylähotelli sijaitsee Kirkkonummella, meren rannalla lähellä Espoon rajaa. Kiinteistöön tehtiin vuonna 2010 laaja saneeraus, joka keskittyi tilojen modernisointiin sekä näyttävään sisustukseen. Silloin toteutetut tekniset ratkaisut edustavat hyvää tasoa, jonka suorituskykyä optimoidaan nyt tehtävillä lisäinvestoinneilla.

Energiansäästö noin 30 prosenttia

LeaseGreenin arvion mukaan Långvik saavuttaa noin miljoonan euron elinkaarisäästöt projektin ensimmäisen vaiheen toimenpiteistä. Ylläpidon kustannukset pienenevät ja liiketoiminnan tulos paranee. Investointien tuoton ennustetaan kohoavan energian hintakehityksestä riippuen 26–32 prosenttiin.

”Meidän arviomme on, että Långvikin lämmönkulutus vähenee ensimmäisen vaiheen jälkeen 900–1000 MWh vuodessa, mikä on noin 30 prosentin säästö nykytasoon”, LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo.

”Tulevan lämmitysjärjestelmän keskeiset vaihtoehdot ovat pellettejä tai kaasua käyttävä polttolaitos tai lämpöpumpputekniikka. Uuden järjestelmän käyttöönoton jälkeen Långvikin CO2-päästöt putoavat dramaattisesti nykytasosta.”

Långvik on rakennettu vuonna 1976 alun perin Kansallis-Osake-Pankin henkilöstön koulutuskäyttöön sekä edustustiloiksi. Kiinteistön pohjakerroksessa sijaitseva yökerho Jake’s Club on nimetty KOP:n legendaarisen pääjohtajan Jaakko Lassilan mukaan ja suosituimman kokoustilan seinää koristaa Urho Kekkosen metsästämän hirven pää.

Kokonaisuuden pinta-ala on 15 400 m2, ja rakennukset ovat hyvässä kunnossa. Långvikin nykyinen lämmönlähde on pieni aluelämpölaitos, jonka polttoaineena on raskas ja kevyt polttoöljy. Raskaan polttoöljyn energiasisältö on korkea, mutta sen käyttö asettaa paljon vaatimuksia kunnossapidolle. Myös CO2-päästöt ovat korkeat.

Energiatehokkuus vahvistaa kilpailukykyä

Långvikin kiinteistön liiketoiminta siirtyi suomalaisen Ryokan Oy:n vastuulle syksyllä 2015. Toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult sanoo, että omistajanvaihdos on vaikuttanut Långvikin liiketoiminnan painopisteisiin ja strategiaan. Kokous- ja kylpylähotelli ylsi positiiviseen liiketulokseen vuonna 2016. Työpaikkoja Långvik tarjoaa kaikkiaan yli 60:lle ammattilaiselle.

”Meillä on ollut suuri halu onnistua ja uskon vahvasti siihen, että Långvikin hyvä kehitys jatkuu tänäkin vuonna. Nyt aloitettava energiatehokkuusprojekti on yksi keskeisistä kilpailukykyämme vahvistavista toimenpiteistä, joka tukee osaltaan sitä, että voimme tarjota jatkossakin työtä suomalaisille ja laadukkaita palveluja asiakkaillemme.”

Mäkipellon mukaan Långvikin projekti on malliesimerkki suuren kiinteistön optimaalisesta energiastrategiasta.

”Ensin otetaan niin sanotusti löysät pois ja sitten katsotaan tuotettavan energian tarve. Kannustan kaikkia 1900-luvun jälkipuoliskolla rakennettujen kiinteistöjen omistajia pohtimaan tällaisen lähestymistavan mahdollisuuksia. Suomessa on satoja tai jopa tuhansia kiinteistöjä, joiden omistajat voivat toteuttaa energiasaneerauksen erittäin kannattavasti.”

Lue lisää

Katso kaikki