Lämmityskausi lähestyy, onko lämmitysjärjestelmäsi kunnossa?

Jos oma talo tai kiinteistö lämpiää puupolttoaineella, nyt viimeistään pitäisi tarkistaa, että kaikki on syksyn ja talven varalta kunnossa.

Jos oma talo tai kiinteistö lämpiää puupolttoaineella, nyt viimeistään pitäisi tarkistaa, että kaikki on syksyn ja talven varalta kunnossa. Hyvä, kuiva polttoaine ja laitteiden säännöllinen huolto sekä puun asianmukainen säilyttäminen takaavat taloudellisen ja energiatehokkaan lämmityksen.

Suomessa on käytössä yli 220 000 kiinteistön biokattilaa ja pientaloissa reilusti yli kaksi miljoonaa tulisijaa. Kattiloiden ja tulisijojen käytön tehokkuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi käyttötavoilla ja polttoaineen laadulla.

”Vinkkejä ja neuvoja biokattiloiden asennukseen, huoltoon ja kunnossapitoon on nyt saatavissa myös tuoreesta TS-12-ohjeesta, joka käsittelee etenkin biolämmityslaitteistojen määräaikaishuoltotöitä, lämmitystekniikan mittauksia ja energiatehokkuustarkastuksia. Ohje on sähköisenä luettavissa Motivan verkkosivuilta ja sieltä sen voi myös tilata tarvittaessa”, sanoo Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula.

Huolto on tärkeää

Kuiva ja puhdas polttoaine on puun poltossa ensisijaista, olipa kyse hake- tai pilkekattilasta tai tulisijasta. Mutta myös oikeat säädöt ja laitteiston huolto ovat tärkeitä. Biokattiloista aika monet ovat vanhoja, ja niiden hyötysuhde voi olla huono. Sellaisessa tapauksessa myös laitteiston vaihtamisen taloudellisuutta on syytä pohtia. Polttoaineen kulutus voi laskea jopa kolmanneksen. Ulkolämpötilan mukaan menoveden lämpötilaa säätävä ohjausautomatiikka tuo myös nopeasti säästöjä ja helpottaa laitteiston käyttöä.

Kattiloiden varolaitteiden ja mahdollisen termostaatin toiminta on näin syksyllä hyvä tarkistaa ja pitää lämmityskauden aikana lämmönvaihtopinnat puhtaina. Kattilan tarkastuksen voi tilata asennusyritykseltä. Sellaisen voi etsiä esimerkiksi Lämmitysenergiayhdistyksen urakoitsijahaun kautta.

Kiinteällä polttoaineella toimivan kattilan puhdistus kannattaa tehdä useamman kerran vuodessa, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Silloin tulipinnat pysyvät puhtaina ja kattilan hyötysuhde on mahdollisimman korkea ja myös puuta kuluu vähemmän. Kun tulipinnat ovat puhtaat, myös päästöt ovat silloin pienemmät.

Kiinteällä polttoaineella toimivan tulisijan ja kattilan hormi pitää nuohousasetuksen mukaan myös nuohouttaa kerran vuodessa ammattitutkinnon suorittaneella nuohoojalla.

Biokattilaneuvonta liittyy Kutteri-sopimukseen, jonka alan järjestöt ja yritykset ovat solmineet ympäristöministeriön kanssa. Bioenergia ry vastaa sopimuksen ja siihen liittyvän ohjelman toimeenpanosta ja kehittää sitä yhteistyössä muiden sopimusosapuolten kanssa.

Lue lisää

Katso kaikki