Lakimuutos teki aurinkoenergian hyödyntämisestä kannattavaa myös taloyhtiöille
BMI Suomi kertoo tiedotteessaan, että tammikuun alussa voimaan tulleen asetuksen ansiosta aurinkopaneelien asentaminen on kannattavampaa myös taloyhtiöille.
Talotekniikka-lehti
Aiemmin aurinkosähköä sai käytettyä helposti vain kiinteistön yhteisiin laitteisiin, kuten hisseihin, valoihin ja pesutupaan, BMI Suomen tiedote kertoo. Uuden asetuksen myötä taloyhtiön yhteisillä paneeleilla tuotettua aurinkoenergiaa voi jatkossa jakaa asukkaiden käyttöön. Tämä mahdollistaa isompien aurinkovoimaloiden perustamisen katoille.
Tiedotteen mukaan aurinkopaneeleista saa parhaan hyödyn irti, kun niiden määrän mitoittaa tarkasti oman käytön mukaan. Tämä on aiemmin estänyt taloyhtiöitä hyödyntämästä kunnolla aurinkosähkön mahdollisuuksia. Sitä on voinut käyttää helposti lähinnä taloyhtiön yhteisiin laitteisiin, kuten valaistukseen, hisseihin, pesutupaan ja kiukaan lämmitykseen. Siksi taloyhtiöihin on jouduttu asentamaan pieniä ja tehoonsa nähden kalliita järjestelmiä. Ylimääräisen aurinkoenergian myyminen sähköyhtiölle ei ole taloudellisesti kannattavaa.
Tammikuun alussa voimaan tullut lakimuutos korjaa BMI Suomen tiedotteen mukaan tätä epäkohtaa: Uuden asetuksen nojalla taloyhtiön katolla tuotettua aurinkosähköä voi jatkossa jakaa asukkaiden käyttöön. Asukkaille jyvitetty aurinkoenergia vähentää ostoenergian käyttöä ja alentaa sähkölaskua uuden hyvityslaskentamallin avulla. Hyvitys tehdään tunnin mittausjaksojen perusteella. Näin sähkön pientuotannon arvon saa hyödynnettyä täysin.
BMI Suomen aurinkokattoasiantuntija Teemu Talvia kommentoi lakimuutosta tiedotteessa näin:
– Taloyhtiöiden kannalta tämä on iso muutos parempaan. Kun myös asukkaat voivat käyttää aurinkosähköä kodeissaan, katolle voi asentaa isomman ja yksikkökustannuksiltaan edullisemman aurinkovoimalan. Tämä tekee paneelien hankinnasta entistä kannattavampaa.
– Tehokkaimmin energiaa tuottavat paneelit, jotka on asennettu katolle etelään suunnattuun lappeeseen. Katon harjan suunnasta riippuen aurinkopaneelit voi jakaa myös esimerksi itään ja länteen suunnatuille lappeille. Aurinkoenergiaa saadaan silloin matalammalla teholla, mutta ajallisesti pidempään.
– Tiilikattoon integroidut aurinkopaneelit eivät lisää katon huoltotarpeita. Koska paneelit ovat saumaton osa vesikattoa, paneelien alle ei pääse lunta, lehtiä tai muuta roskaa.
Kuluttajakysely aurinkopaneeleista
BMI Suomen Rakentaja.fi-sivustolla toukokuussa julkaistussa kuluttajakyselyssä selvitettiin, minkälaisten syiden takia suomalaiset joko ovat tai eivät ole kiinnostuneet hankkimaan aurinkopaneeleja kotiinsa tai mökille. Kyselyyn vastasi 1810 henkilöä. BMI suomi avaa kyselytuloksia tiedotteessaan:
Tärkeimmiksi syiksi hankkia paneelit mainitaan sähkö- tai lämmityslaskussa säästäminen ja omavaraisuuden lisääminen energiantuotannossa. Raha painaa vaakakupissa ympäristönäkökulmaa enemmän: ympäristöystävällisyys on vasta kolmantena hankintakriteereissä. Lähes yhtä suurena vaikuttimena toimii kiinnostus uusiin teknologioihin.
Avoimissa vastauksissa moni kertoi, että aurinkopaneelit halutaan erityisesti sähköttömälle mökille. Jos mökki sijaitsee syrjäisessä paikassa tai saaressa, sähköverkkoon liittyminen voi olla haastavaa. Aurinkopaneelit koetaan helpoksi tavaksi tuottaa sähköä omatoimisesti.
Isoimmaksi esteeksi aurinkopaneelien hankinnalle moni nostaa liian kalliin hankintahinnan. Toiseksi nostettu syy on, että kiinteistön hankintapäätökset tekee joku muu. Osa pelkää aurinkopaneelien aiheuttavan uusia huoltotarpeita kiinteistössä. Avoimissa vastauksissa moni kertoo, ettei asennus onnistu, koska oma katto on liian varjoisassa paikassa talon sijainnin tai ympäröivien puiden takia.