Laatuketjussa on vakavia katkoja
Keskustelu sisäilmaongelmista sekä juupas-eipäs -väittely painovoimaisen ja koneellisen ilmanvaihdon välillä on roihahtanut hetkeksi taas liekkeihin. Varsin ikävää ja hyvin kyseenalaistakin on maan valtalehden osoitteleva ja herjaava kirjoittelu, jossa ihmisiä on vedetty lokaan nimeltä mainiten.
Epäkohtiin ja ongelmiin on hyvä ja usein syytäkin puuttua, mutta keskustelun täytyy säilyä asiallisena. Suomi joutuu ja haluaa omasta tahdostaan soveltaa EU:sta tulevia direktiivejä myös rakentamisen sääntelyssä, koska kansainväliset sitoumuksemme ovat tällä kohdin yksiselitteisiä. Päästöjä on leikattava ja meidän on pystyttävä tuottamaan enemmän vähemmällä.
Talotekniikkateollisuus on yhdessä yliopistojen ja muiden tutkimuslaitosten kanssa kehittänyt ratkaisuja, joilla saavutetaan sekä merkittäviä parannuksia energiatehokkuuteen että parempia sisäolosuhteita tilojen käyttäjille. Nämä tuotteet kelpaavat hyvin myös vientiin, koska maailmalla osaamistamme arvostetaan ja kontrolloiduille sisäolosuhteille on kasvava kysyntä.
Myös Suomessa tarvitaan etenkin kaupunkiolosuhteissa puhdasta ja raikasta sisäilmaa, josta ulkoilman lika ja noki sekä muut epäpuhtaudet on suodatettu pois. Kun ihmisen lähtökohtaisesti pitäisi luottaa siihen, että ammattilaisten suunnittelemissa ja rakentamissa taloissa nämä asiat ovat kunnossa, on pettymys sitäkin suurempi karun todellisuuden valjetessa. Ilmanvaihtoalalla on ammattiylpeys päässyt repsahtamaan pahemman kerran, ja tästä kärsii sekä asiakas että oma maineemme.
Pahimmillaan koko suoritusketju pettää aina suunnittelusta asennukseen ja ylläpitoon. Kun on tarpeeksi monessa kiinteistössä nähnyt, kuinka huolimattomasti ja välinpitämättömästi töitä alalla tehdään, alkaa ymmärtää paremmin myös alaan kohdistuvaa kritiikkiä.
Jos tuloilmakanavasta saatava ilma on valmiiksi pilalla, ilmansuodattimet märkiä tai tukossa ja ilmamäärät kaukana tarpeellisesta, alkaa asiakas kaivata muunlaisia ratkaisuja. Tällöin huippumodernin ilmanvaihtojärjestelmän korvaajaksi käy vaikka avattava ikkuna.
Vaativat ja osaavat kiinteistöjen omistajat valvovat asioitaan tarkemmin ja pitävät huolen, että laiminlyönti ei ole mahdollista. Yksittäinen työntekijä ja asukas ovat sen sijaan täysin muiden armoilla. Keskustelu painovoimaisen ilmanvaihdon loistokkuudesta ei katoa, ennen kuin ilmanvaihdon tekijät takaavat sen toimivan jokaisen käyttäjän kohdalla. Hyvin toimivaa ilmanvaihtoa ei edes huomaa – eikä siitä valiteta kovaan ääneen.
Heikki Heikkonen, Päätoimittaja