Laaja työsulku rakennusteollisuuteen
Rakennusteollisuus RT:n toimialaliitot julistavat rakennusteollisuuteen kattavan työsulun 9. toukokuuta alkaen.
Rakennusteollisuus RT:n toimialaliitot julistavat rakennusteollisuuteen kattavan työsulun 9. toukokuuta alkaen.
Sulku koskee liittoyhteisön kaikkien toimialojen jäsenyrityksiä. Sulku on Rakennusteollisuuden mukaan puolustustoimenpide Rakennusliiton käynnistämille ja ilmoittamille lakoille.
Rakennustuoteteollisuudessa on tällä hetkellä meneillään Rakennusliiton 19. huhtikuuta aloittama ensimmäinen lakko, joka kohdistuu seitsemään betoniyritykseen. Maanantaina Rakennusliitto ilmoitti uusista lakoista, jotka kestävät kesäkuulle saakka. Uusi lakkoryväs koskee useita merkittäviä yrityksiä niin rakennustuoteteollisuudesta, talotekniikasta, pintaurakoinnista kuin infrarakentamisestakin.
”Työsulku on järeä toimenpide, jonka ainoa tavoite on jouduttaa lakkoilun lopettamista ja sopimukseen pääsemistä. Rakennusliiton valitsema repaleisten lakkojen tie olisi pahimmillaan voinut pitkittää kriisiä syksyyn saakka ja aiheuttaa mittavia vahinkoja niin yrityksille kuin monille sivullisillekin”, Rakennusteollisuus RT ry:n hallituksen puheenjohtaja Harri Kailasalo sanoo.
Kailasalon mukaan sulussa sen enempää kuin lakossakaan ei voita rahallisesti kukaan. Sen sijaan taloudelliset menetykset ovat huomattavia. Sulun vaikutukset lähentelevät Rakennusteollisuuden arvion mukaan 50 miljoonaa euroa päivässä.
”Haluamme minimoida työtaistelutoimien kokonaiskeston ja -vaikutukset. Toivomme pääsevämme Rakennusliiton kanssa rakentaviin keskusteluihin ja sopimaan yhteisestä ratkaisusta. Tällaista kriisiä ei rakennusalalle ole toivonut kukaan. Vielä voidaan välttää vakavammat vahingot.”
Taustalla kiista palkankorotuksista
Lakkojen ja työsulun juurisyynä on Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden erimielisyys palkankorotuksista.
”Olemme sitoutuneet palkankorotuksissa niin sanottuun yleiseen linjaan ja Suomen kilpailukyvyn puolustamiseen. Rakentaminen vaikuttaa vientiteollisuuden kustannuksiin ja osa rakennusteollisuuden yrityksistä kilpailee kansainvälisten yritysten kanssa. Rakentamisen kustannustason nousu näkyy myös suoraan esimerkiksi suomalaisten verorahoilla rahoitettujen infrahankkeiden kustannuksissa”, Harri Kailasalo toteaa.
Rakennusteollisuus on tarjonnut samantasoista palkkaratkaisua kuin kaikki muut palkansaajat ovat tähän mennessä hyväksyneet. Rakennusliitto haluaa sopia muita aloja suuremmista palkankorotuksista.
”Emme ole voineet myöntyä Rakennusliiton palkkavaatimuksiin, jotka ovat lähes kaksinkertaiset teollisuuden muihin aloihin ja julkiseen sektoriin nähden. Rakennusalan palkkakehitys on ollut 2000-luvun muutenkin vahvaa”, Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoo.
Rakennusteollisuus RT ry:n hallitus ja toimialaliittojen hallitukset päättivät työsulusta 25. huhtikuuta. Työsulkuun osallistuvat Talonrakennusteollisuuden, Rakennustuoteteollisuuden, Infran, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden, Pintaurakoitsijoiden, Kattoliiton sekä Lattian- ja seinänpäällysteliiton jäsenyritykset. Sulun ulkopuolelle jäävät muutamat rakennustuoteteollisuuden prosessiteollisuuden jäsenyritykset sekä yhteiskunnalle elintärkeät toiminnot ja sellaiset toiminnot, jotka suuntautuvat muualle kuin rakennusteollisuuteen. Työsulussa työnteko ja palkanmaksu keskeytetään.
Lue myös: LVI-alaa uhkaa lakko (24.4.2018 05:22)