Kysely: Kodin energiatehokkuus ei huoleta suomalaisia asukkaita – 84 prosenttia vastanneista ei tiedä kotinsa energialuokkaa
Valtaosa OP Ryhmän kyselyyn vastanneista ei tiedä oman kotitalonsa energialuokkaa, eikä energiatehokkuuden vaikutus asunnon jälleenmyyntiarvoon huolestuta vastaajia, kertoo OP Ryhmä tiedotteessaan.
Energiatodistus kertoo kiinteistön tai taloyhtiön energialuokan, joka ilmaistaan kirjaimilla A–G. Energialuokkaan A kuuluva talo tai taloyhtiö on energiatehokkain eli se kuluttaa vähiten energiaa. Energiatodistusta tarvitaan asunnon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.
84 prosenttia OP Ryhmän Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastanneista ei tiennyt oman kiinteistönsä tai taloyhtiönsä energialuokkaa. Energiatodistus on siis jäänyt suomalaisille varsin vieraaksi asiakirjaksi.
– Energiatodistus nähdään usein asuntokaupassa pakon sanelemaksi asiaksi, eikä siitä koeta saatavan suurta hyötyä. Ajatus energiatodistuksen taustalla on kuitenkin tärkeä. Todistus antaa kiinteistön omistajalle ymmärrystä toimenpiteistä, joilla energiatehokkuutta voi parantaa. Kiinteistön ostamista harkitsevalle se mahdollistaa energiatehokkuuden vertailun muihin mahdollisiin ostokohteisiin, sanoo OP Kodin johtaja Lasse Palovaara tiedotteessa.
– Jos osakkaat kävisivät asunto-osakeyhtiössä läpi energiatodistusta, se varmasti herättäisi miettimään pitkän tähtäimen tavoitteita energiansäästämisen suhteen. Toivottavasti tuleva talvi näkyy niin, että yhtiöissä aletaan suunnitella energiatehokkuuden parantamista, OP Kodin Isännöinnin kehityspäällikkö Henrik Tuhkanen sanoo.
Vaikka asumisen kustannusten noususta on puhuttu viime aikoina paljon, eivät vastaajat ole huolissaan energiatehokkuuden vaikutuksesta asunnon jälleenmyyntiarvoon. 21 prosenttia vastaajista kertoi, että energiatehokkuusasiat mietityttävät vähän, kohtalaisesti tai paljon. 60 prosenttia vastaajista aihe ei pohdituttanut, lisäksi 19 prosenttia ei ollut tullut ajatelleeksi energiatehokkuuden vaikutusta jälleenmyyntiarvoon.
– Tämä on yllättävää, sillä tällä hetkellä asuntomarkkinoilla näkyy selvästi, kuinka energiatehokkuus vaikuttaa myytävän asunnon hintaan ja kiinnostaa ostajia enemmän. Tämä toki konkretisoituu vasta siinä vaiheessa, jos kodin myynti tulee ajankohtaiseksi, Palovaara jatkaa.
– Energialuokan parantamista kannattaisi edistää, sillä se hyödyttäisi sekä nykyisiä että tulevia osakkaita. Muutosten tekemistä helpottaisi, jos taloyhtiöllä olisi selkeä näkymä siihen, kuinka paljon energialuokan parantaminen maksaisi ja miten energiatehokkuutta voitaisiin omassa taloyhtiössä parantaa, Tuhkanen sanoo.
Kyselytutkimukseen vastasi verkkopaneelissa lokakuussa 16–79-vuotiaita suomalaisia (n=2369) valtakunnallisesti edustavasti. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP:n toimeksiannosta. Vastausten virhemarginaali on enimmillään +/- 2,0 prosenttiyksikköä.