”Kuka kaatoi kinkkurasvan viemäriin?”

Joulun aikaan kinkut paistuvat monissa uunissa. Herkun valmistuksessa on syytä muistaa, että paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin. Paistorasva kun on sitkeä vieras putkistossa ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista, muistuttaa LVI-TU tiedotteessaan.
Talotekniikka-lehti

Lämmin kinkkurasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu ja jumiutuu viemäriputkeen. Veden laskeminen viemäriin kera paistorasvan ei auta, sillä kylmä vesi vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä antaa tiedotteessa vinkit kinkkurasvan hävittämiseen:

  • Jäähdytä kinkkurasva sopivassa astiassa vaikkapa tyhjässä maitopurkissa, ja siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan.
  • Tee kinkkurasvasta makoisa kastike joulupöydän kunkun kaveriksi.
  • Kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Jos vahinko kuitenkin käy ja rasva humpsahtaa viemäriin ja tukkii sen, kutsu LVI-ammattilainen apuun.

– Kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta saattaa olla tukossa pitkältäkin matkalta. On tärkeää, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti ja turvallisesti. Näin joulukin sujuu leppoisimmissa tunnelmissa, Mäkinen sanoo tiedotteessa.

 


Mitä jos tänä jouluna tekisikin tofukinkun? Hyvä ohje löytyy esimerkiksi täältä.

Mainos

Lue lisää

Katso kaikki