Kiire on tehokkuuden tuho
Olen ollut koko urani jossain määrin energiansäästöuskovainen. Energianhinnasta tai ilmastonmuutoksesta riippumatta olen kannattanut energiansäästöä, toki mieluusti kustannustehokkuutta unohtamatta. Siihen en ole luottanut, että energiansäästön siivittämänä maahamme voisi syntyä jopa tuhansia uusia työpaikkoja – ja maailmanlaajuisesti monin verroin. Nyt tätä uskomusta pitää onneksi korjata.
Jo pelkästään Talotekniikan numerossa 6/2012 kerrotut esimerkit paljastavat, missä kaikkialla säästöjä voi piillä ja kuinka rajuja positiivisia kustannusvaikutuksia energiainvestoinneilla saattaa olla. Takaisinmaksuajat ovat useimmiten järjellisiä eli mitattavissa, laskettavissa sekä todennettavissa. Ja suorien taloudellisten säästöjen lisäksi syntyy yhteiskunnassamme työtä niin suunnittelussa, laitevalmistuksessa kuin asennuksissakin ilman, että kenenkään tarvitsisi tinkiä hyvinvoinnistaan.
Hyvään suuntaan olemme menossa, mutta vieläkin riittää kirittävää. Suomeen tuodaan energiaa ja energiatuotteita rajojemme ulkopuolelta muodossa tai toisessa yli seitsemän miljardin euron arvosta. Täysi energiaomavaraisuus lienee utopiaa, ellei Itämerestä löydy öljyä tai palata kivikauteen, mutta paljon on silti tehtävissä tilanteen kohentamiseksi. Uusiutuvien energiamuotojen voimallisempi hyödyntäminen on yksi keino, toinen on energiatehokkuuden parantaminen.
Molempiin edellä mainittuihin voidaan vaikuttaa talotekniikan konstein. Nyt olisi pidettävä huolta siitä, että koulutamme riittävästi uutta ja innostunutta sukupolvea alalle. Talotekniikka on tulevaisuutta, josta me voimme pitää huolen omilla päätöksillämme.
Heikki Heikkonen