Kiinteistöstrategia kuntoon: ”Vastuunjaon pitää olla selkeä, jotta rakennusta voidaan huoltaa tarkoituksenmukaisesti”

Opinnäytetyön oppeja: Rakennus rapistuu, jos viesti ei kulje eikä vastuuta kanna kukaan. Ja tieto säilyy ajan tasalla parhaiten pilvessä.

Juvan kunnanvirasto oli yksi kuntoarvioinnin kohteista. Kuva: Juvan kunta

Talotekniikan insinööri Saana Grün ryhtyi tekemään opinnäytetyötään hyvin pragmaattisista lähtökohdista vuonna 2022.

– Piti valmistua ja opinnäytetyön kanssa alkoi tulla hieman kiire. Olin aiemmin tehnyt äitini talossa kuntokartoituksen ja pidin tuota projektia mielekkäänä ja kiinnostavana. Päätin lähestyä lähiympäristön kuntia kyselemällä, olisiko heillä aihetta opinnäytetyölle. Juvan kunta vastasi, että heillä voisi olla kiinteistöstrategian päivittämiseen liittyvää tehtävää, ja päätin tarjota heille vastaavaa työtä kuin olin äitini taloon tehnyt, toki pienimuotoisemmin, Grün kertoo.

Kiinteistöstrategian päivittämiseen tarvitaan paljon tietoa rakennusten kunnosta, joten kuntoarvion tekeminen oli perusteltua ja ajankohtaista. Työn lopputuloksena syntyi neljä kuntoarvioraporttia muistuttavaa katselmusta ja kunnossapitosuunnitelmaehdotukset neljästä kiinteistöstä: Juvan kunnanvirastosta, Paatelan kyläkoulusta, vesiliikuntakeskus Sampolasta ja Savoset-monipalvelukeskuksesta.

Grün kertoo, että kunnanvirasto valikoitui tarkasteluun sen vuoksi, että se on hyvin keskeinen, kunnan omistama kiinteistö. Sampola valittiin siksi, että sen tilat ovat suhteellisen uudet, ja Paatelan kyläkoulun kuntoarviokatselmus on käyttökelpoinen vertailussa muiden kyläkoulujen kesken.

Savoset-monipalvelukeskus poikkesi valituista kohteista siltä osin, että rakennus on vuokrattu ulkopuoliselle toimijalle, ja sen kunnosta ei ollut juurikaan tietoa.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 3/2023 jutusta. Lue lisää, miten projekti eteni, mitkä asiat pääsivät yllättämään ja millaisia tuloksia Grünin työstä syntyi – klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki