Keväällä vaanii vesivahinko, jota vakuutusyhtiöt eivät korvaa – tarkista salaojien kunto nyt

Lumen sulamisesta voi aiheutua keväisin ongelmia. Siksi salaojien kunto on nyt syytä tarkistaa.

Talotekniikka-lehti

Kiinteistön omistajalle voi tulla kallis yllätys, jos salaojajärjestelmä tukehtuu runsaan lumen aiheuttamaan sulamisveteen ja tuloksena on vesivahinko.

− Nyt on viimeinen hetki varmistaa, että salaojat ovat kunnossa, kehottaa viemärihuollon asiantuntija Jani Manni Kiinteistöjen & Teollisuuden Prosessipuhdistus Oy:stä.

− Lumen sulamisesta tuleva vesi imeytyy maaperään. Jos salaojajärjestelmä ei toimi, maaperästä tuleva vesi kuormittaa rakennuksen ympäristöä, kostuttaa sokkelia ja vahingoittaa lopulta koko rakennusta.

Vakuutus tuskin korvaa

Mannin mukaan vakuutusyhtiöt eivät pääsääntöisesti korvaa kiinteistön ulkopuolelta tulevasta vedestä, esimerkiksi tulvasta tai rankasta sateesta aiheutuneita vahinkoja.

− Tukkeutuneet viemärit voivat nyt lumen sulaessa täyttyä nopeasti ja tulvia yli. On tärkeää tarkistaa tontilla olevat viemärit ja reagoida ajoissa, jottei vahinkoa ehdi syntymään, Manni korostaa.

− Mikäli edes yhdessä salaojakaivossa pinta on normaalia korkeammalla, on se merkki siitä, että salaojien toimivuus on viallinen.

Tänä keväänä vesivahingon riski erityisen korkealla

Keväällä kriittinen hetki vesivahingon syntymiseen on silloin kun maaperässä on runsaasti lunta ja se imeytyy sulaessaan maaperään. Toinen riskin paikka on syksyllä syyssateiden aikaan.

Hetkelliset rankkasateet kesällä eivät aiheuta vaaraa edellyttäen, että pintavedet on johdettu sadevesijärjestelmällä oikein pois rakennuksen ympäristöstä.

Runsaan lumipeitteen nopea sulaminen tänä keväänä on luonut otolliset olosuhteet vesivahingoille. Tapauksia on Jani Mannin mukaan ilmennyt tänä keväänä erityisen paljon, useita joka viikko. Vesivahinkoja esiintyy yleisesti niin pientalopuolella kuin isommissa kiinteistöissä. Ongelmat löytyvät yleensä kellarikerroksista ja sen alla sijaitsevista miinuskerroksista.

Mitä tehdä, jos vesivahinko uhkaa kiinteistöä?

− Ensimmäisenä täytyy ohjata vedet välittömästi rakennuksesta pois esimerkiksi sijoittamalla salaojakaivoon uppopumpun ja johtamalla vesi hallitusti vaikka ojaan. Jos kiinteistöllä ei ole mahdollista tehdä tätä, kannattaa heti tilata ammattilaiset apuun, Manni sanoo.

Lue lisää

Katso kaikki