Keran alueen suunnitelma menestyi innovaatiokilpailussa
Nordic Built Cities -kilpailulla haettiin älykkäitä ja elinvoimaisia kaupunkiratkaisuja kuudelle erilaiselle pohjoismaiselle kohteelle.
Espoon Keran alueen uudistussuunnitelma Co-Op City voitti toisen palkinnon pohjoismaisessa Nordic Built Cities -kilpailussa 3. marraskuuta. S-ryhmän omistamalle alueelle tehdyssä suunnitelmassa painotetaan kiertotaloutta ja yhteisöllistä asumista.
Nordic Built Cities -kilpailulla haettiin älykkäitä ja elinvoimaisia kaupunkiratkaisuja kuudelle erilaiselle pohjoismaiselle kohteelle. S-ryhmä lähti kisaan mukaan omistamallaan Keran teollisuusalueella, joka vapautuu rakentamiselle, kun S-ryhmän logistiikkakeskus siirtyy vuoteen 2019 mennessä Sipooseen.
Co-Op City sai palkinnoksi 400 000 Norjan kruunua eli noin 44 000 euroa.
”Nordic Built Cities on ollut valtavan inspiroiva juttu koko S-ryhmälle ja loistava osoitus siitä, että kaupunkialueita voi ja pitää suunnitella jatkossa uudella tavalla. Keraan suunnitellut kestävät kaupunkiratkaisut ja kiertotalouteen kannustava kaupunginosa ovat mullistavia jopa maailman mittakaavassa”, kertoo projektin vetäjä Raija Rinta-Erkkilä SOK:sta.
Kilpailu toi pohjoismaiset kestävää ja houkuttelevaa asumista edistävät toimijat yhteen. Jokaisessa Nordic Built Cities -kilpailuun osallistuneessa tiimissä tuli olla jäseniä ainakin kahdesta Pohjoismaasta. Co-Op City -suunnitelman tekijät ovat B&M Architects, WSP, suunnittelija Päivi Raivio, Setlementtiasunnot Oy sekä Forum Virium Helsinki.
Pohjoismaisen tuomariston mukaan Co-Op City oli ehdotuksena realistinen ja painotti menestyksekkäästi kiertotaloutta ja yhteisöllistä asumista. Ehdotuksessa laaja joukko innovatiivisia ideoita yhdistyy toimivaksi kokonaisuudeksi. Kaupunkiviljely, yhteisöllisyys, vaihdanta- ja kiertotalous, loistavat julkiset kulkuyhteydet ja työ- ja asuinpaikkojen yhdistäminen tekevät Co-Op City -suunnitelmasta ainutlaatuisen.
Pohjoismaat kestävän kaupunkisuunnittelun kärjessä
Espoon lisäksi Nordic Built Cities -kilpailussa olivat mukana Kööpenhamina, Oslo, Malmö, Kopavogur (Islanti) ja Runavík (Färsaaret). Haastealueina ovat olleet muun muassa färsaarelainen jyrkkä rinne ja uutta elämää kaipaava sairaala-alue Malmössä. Ensimmäisen palkinnon voitti Kööpenhaminaan suunniteltu The Soul of Nørrebro, ja kolmanneksi tuli Färsaarille suunniteltu Eyes of Runavík.
”Kilpailuun osallistuneet ratkaisut auttavat vahvistamaan Pohjoismaiden asemaa kestävän kaupunkisuunnittelun eturintamassa. Yhdessä voimme toimia globaalina suunnannäyttäjänä tarjoamalla innovatiivisia ratkaisuja fiksuille, kestäville ja houkutteleville kaupungeille”, kertoo Dagfinn Høybråten, Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri.
INFO: Nordic Built Cities Challenge
- Nordic Built Cities Challenge on osa Nordic Built Cities -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kehittää ja esitellä pohjoismaisia innovatiivisia kaupunkiratkaisuja ja edistää niiden vientiä.
- Kilpailua johtaa Nordic Innovation, joka on Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen instituutti. Nordic Built Cities on yksi ministerineuvoston lippulaivahankkeista.
- Kilpailu käynnistyi maaliskuussa 2015 ja huipentui finaaliin 3.11.2016.
- Mukana oli kuusi erilaista kaupunkisuunnittelun haastetta, jotka löytyivät Espoosta, Kööpenhaminasta, Oslosta, Malmöstä, Kopavogurista (Islanti) ja Runavíkistä (Färsaaret).
- Kilpailuun ilmoittautui yhteensä 145 ratkaisuehdotusta, joista finaaliin valittiin 19. Ensimmäisen palkinnon (500 000 NOK) voitti Kööpenhaminaan suunniteltu The Soul of Nørrebro, toisen palkinnon sai Espoon Keran uudistava Co-Op City (400 000 NOK) ja kolmanneksi tuli Färsaarille suunniteltu Eyes of Runavík (300 000 NOK).