Kaarelaan valmistui puukoulu noin 700 oppilaalle

RTS-ympäristöluokituksen hiilijalanjälkivertailun mukaan rakennuksen hiilijalanjälki on 21 prosenttia pienempi kuin keskimääräisellä koulurakennuksella.

SRV:n tiedotteen mukaan Suomalais-venäläisen koulun uusi rakennus on valmistunut Pohjois-Helsingin Kaarelaan ja oppilaat aloittavat tänään koulunkäynnin uusissa tiloissa. Koulu on rakennettu massiivipuuelementeistä ja on valmistuessaan yksi Suomen suurimpia puukouluja. Moderni yhtenäiskoulu tarjoaa tilat yhteensä 700 lapselle kaikissa vuosiluokka-asteissa esi- ja perusopetuksesta lukioon asti.

Koulun uudisrakennuksen rakennuttamisesta vastasi Senaatti-kiinteistöt. Hanke toteutettiin kärkihankeallianssina, jossa suunnittelun toteutti arkkitehtitoimisto Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy (AFKS) ja rakentamisesta vastasi SRV. Modernin puukoulun rakentaminen alkoi kesällä 2019 vanhan koulurakennuksen purkamisella ja uusi koulurakennus valmistui kesällä 2021.

Rakennus on valmistuessaan yksi Suomen suurimpia puukouluja. L-kirjaimen muotoinen, kaksikerroksinen ja noin 6 300 bruttoneliömetrin laajuinen koulurakennus on rakennettu massiivipuuelementeistä. Rakennuksen runkomateriaalina on käytetty ristiinliimattua massiivipuulevyä (CLT) ja liimapuuta, jotka näkyvät myös sisäarkkitehtuurissa. Yläpohjarakenteet ovat LVL-viilupuuta ja julkisivu palosuojakäsiteltyä puuta.

– Koulurakennus on toiminnallisuudeltaan, arkkitehtuuriltaan ja ympäristön näkökulmasta Senaatin kärkihankkeita. Panostimme korkeatasoiseen suunnitteluun, käyttäjien osallistamiseen sekä ympäristön näkökulmasta kestävän ratkaisun toteuttamiseen, kertoo Senaatin rakennuttajapäällikkö Timo Juolevi tiedotteessa.

Rakennuksella on keskimääräistä pienempi hiilijalanjälki. RTS-ympäristöluokituksen hiilijalanjälkivertailun mukaan rakennuksen hiilijalanjälki on 21 prosenttia pienempi kuin keskimääräisellä koulurakennuksella. Sen massiivipuuelementit sitovat hiiltä koko elinkaarensa ajan. Vähähiilisyyden lisäksi hankkeessa on toteutettu kiertotaloutta.

– Purkutöiden myötä vanhasta koulurakennuksesta syntyi lähes 15 000 tonnia betoni- ja tiilimursketta, joka saatiin hyödynnettyä täysimääräisesti piha-alueiden maanrakentamisessa. Paitsi että murske on kierrätettyä materiaalia, sillä myös vältettiin turha jäterahdin poisvienti ja uuden materiaalin rahti kohteeseen, kertoo SRV:n projektipäällikkö Reima Liikamaa tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki