ISH 2019: Innovaatioiden ilotulitusta

Joka toinen vuosi Saksassa järjestettävät ISH-messut ovat loistava läpileikkaus sekä ajan trendeistä että talotekniikka-alan innovaatiovoimasta.

Joka toinen vuosi Saksassa järjestettävät ISH-messut ovat loistava läpileikkaus sekä ajan trendeistä että talotekniikka-alan innovaatiovoimasta.  Suomalaiset alan yritykset ovat vahvasti esillä, kuten myös useat Suomessa toimivat monikansalliset yhtiöt.

Teksti ja kuva: Heikki Heikkonen

Jos jokin leimasi tämänkertaisia ISH 2019 -messuja, niin digitaalisuus. Se näyttäytyy monella tavalla niin ihmisten arjessa kuin globaalien jättien strategioissa. IoT on tullut jäädäkseen, mutta digitaalisuus tarjoaa mainioita työkaluja päivittäisen elämän ohessa myös yrityksille uusien palveluiden tarjoamiseen.

Mikäli villeimmät konseptit toteutuvat lähimainkaan, tulee käsityksemme asumisesta ja elämisestä muuttumaan täysin siitä, mihin olemme tottuneet. Tuote- ja huonekohtainen personointi ulottuu valtavan paljon pidemmälle kuin pelkkä lämmön tai ilmamäärän säätö. Todellinen älykoti on jo nurkan takana, osa konsepteista näkee julkisuuden ehkä jopa lähitulevaisuudessa.

Suomalaiset ovat perinteisesti olleetvahvasti esillä ISH:ssa, eikä tämäkään vuosi tuottanut poikkeusta. Osa yrityksistä on paikalla suomalaisina, osa tytäryhtiönsä nimissä ja osa tietenkin emoyhtiön puitteissa.

Viime vuonna kunniakkaat sata vuotta täyttäneellä Uponorilla oli ISH:ssä tällä kertaa neljä suurempaa lanseerausta. Ne olivat vedenvalvontayksikkö Phyn, uusi komposiittiputkille tarkoitettu puristusliitinjärjestelmä S-Press Plus, huoneistokohtaiseen lämpimän käyttöveden tuottamiseen tarkoitettu Combi Port ja sen elektroninen malli, joka tulee Suomen markkinoille loppuvuodesta.

Lisäksi messuilla esiteltiin lattialämmitykseen uusi säätöjärjestelmä Smatrix Pulse, joka vie säätöjärjestelmien älykkyyden ja muunneltavuuden uudelle tasolle. Järjestelmän ohjaus onnistuu helposti esimerkiksi älypuhelimen tai äänikomentojen avulla, asiakkaan niin halutessa.

Älykästä veden valvontaa 

”Uponorilla on ollut valikoimissa kosteusanturitietoon perustuva vuotovahti. Nyt esiteltävä vedenvalvontayksikkö Phyn on enemmän kuin pelkkä vuotovahti. Viime vuonna Pohjois-Amerikan markkinoille lanseerattu Phyn on tulossa kevään aikana saataville myös Euroopaan”, tuoteryhmäpäällikkö Marko Haljoki kertoo.

”Phyn asennetaan vesimittarin jälkeen ja se pystyy tunnistamaan käyttövesiverkoston mahdolliset vuodot ja sulkee automaattisesti venttiilin. Varsinainen uutuus on tieto vedenkulutuksesta tunti-, päivä- ja viikkotasolla.”

Paljonko kulutat, millä profiililla, ja sen lisäksi se näyttää kulutuksen vesipisteittäin. Siten asukas voi seurata, kuinka paljon käytät wc-pyttyä tai suihkua, ja minkä verran ne kuluttavat vettä käytössäsi.

Haljoki kertoo, että Phyn-yksikössä on paineanturit, joiden avulla se tutkii paineaaltoja kustakin vesipisteestä. Paineaaltojen ja käyttörytmien perusteella se oppii tunnistamaan, mitä laitetta kulloinkin käytetään. Uuteen rakennukseen asennettaessa Phyn alkaa heti oppia kodinvesipisteiden toimintaa ja luo kullekin niistä oman profiilin.

Uponorin ohjausjärjestelmien tuotemarkkinointipäällikkö <henkilö>Igor Jejina</henkilö>kertoo, että Smatrix Pulse -järjestelmässä on ohjelmointirajapinnan (API, Application programming interface) ansiosta future proof. Sillä tarkoitetaan mahdollisuutta yhdistää järjestelmä yhteensopivaksi muihin sovelluksiin internetin ylitse sekä pilven kautta saataviin automaattisiin järjestelmäpäivityksiin. Tämän ansiosta käyttäjällä on aina viimeisin versio uusimmilla ominaisuuksilla käytössään.

”Sen ansiosta Smatrix voidaan kytkeä muihin sovelluksiin, kuten Amazonin Alexaan, jota demonstroimme täällä messuilla. Tämä on tärkeää sen vuoksi, että kun kerran asennat järjestelmän taloosi – etkä varmaankaan halua uusia sitä kahden–kolmen vuoden välein – API mahdollistaa sen pysymisen ajanmukaisena säännöllisten automaattisten päivitysten myötä.”

Smatrixissa ei ole osin samasta syystä enää kosketusnäyttöä. Näyttöteknologia uudistuu niin kiivaaseen tahtiin, että mikä tahansa valinta olisi hetken kuluttua jo vanhanaikainen. Sen vuoksi on parempi laatia sovellus, joka pyörii missä tahansa tabletissa tai älypuhelimessa.

Arkisempaan asennukseen

”S-Press Plus on Uponorin uusi puristusliitin komposiittiputkille. Uponorilla on ollut puristusliittimiä pitkään käytössä ja nyt siitä tulee uusi versio, joka lanseerataan tänä keväänä Suomessa. Sen tärkeimpiä ominaisuuksia on uusi muotoilu, jonka ansiosta painehäviöt pienenevät merkittävästi. Toinen tärkeä uudistus on kaikissa liittimissä selkeästi näkyvä liitinkoko”, Haljoki kertoo.

”Liitinkoon tunnistamisen lisäksi merkintä toimii samanaikaisesti puristusilmaisimena. Kun liitos puristetaan, kokoa merkitsevä kalvo irtoaa liittimestä. Tällöin asentaja erottaa jo kaukaa, mitkä liitokset on puristettu ja mitkä vielä puristamatta.”

”Jos tätä ei erota selkeästi, voi jokin liitos helposti jäädä puristamatta. Lisäksi mikäli asia ei tule ilmi painekokeessakaan, seurauksena on isoja vahinkoja. Puristusliittimessä on edelleen myös ”vuodonilmaisuominaisuus”, eli liitos vuotaa painekokeessa, mikäli se ei ole puristettu.”

Uponor valmistaa kaikki pienemmän koon messinkiset puristusliittimensä Saksan tehtaallaan ja muoviset puristusliittimet Nastolassa. Keväällä lanseerataan DR-messinkinen S-Press Plus -liitinsarja.

”Suomeen tuomme kesälomien jälkeen myös uudistetun muovisen S-Press Plus -liitinsarjan. Niiden profiilit ovat samanlaiset kuin metallisissa liittimissä, jolloin niitä voidaan yhdistää saman projektin puitteissa eikä niissä huomaa kauempaa eroa vaan ne näyttävät samanlaisilta.”

Esivalmiste lämpimälle käyttövedelle 

Combi Port on esikasattu yksikkö lämmön jakeluun ja lämpimän käyttöveden huoneistokohtaiseen valmistukseen. Niitä on eri versioita lähtien perusmallista aina elektronisesti säädettävään ja adaptiivisesti oppivaan versioon.

Combi Port E -yksikkö seuraa lämpimän käyttöveden ja lämmön kulutusta. Se pystyy käytön perusteella ennakoimaanmilloin lämmintä vettä tarvitaan, jolloin se esilämmittää lämmönvaihtimen. Tämän ansiosta lämmin käyttövesi on entistä nopeammin vesipisteellä.

Keski-Euroopassa lämmin käyttövesi tehdään usein huoneistokohtaisella lämmönsiirtimellä, jolloin lämpimän käyttöveden runkoputkisto jää kokonaan pois. Näin säästetään putkiasennuksissa ja kohteesta riippuen myös lämpöhäviöt putoavat.

”Suomessa tämä ei ole vielä vakiintunut ratkaisumalli, mutta ratkaisun tuomat edut ovat herättäneet kiinnostusta markkinoilla. Suomessa tyypilliset esivalmistetut elementit ovat kerrostalojen linjanousuihin tarkoitetut Riser Port ja Reno Port -elementit, joiden avulla kaikki talotekniikkanousut hoidetaan esivalmistetun modulin sisällä”, Haljoki huomauttaa.

 


Uponor elää heiluvassa markkinassa

”Tulevan ennustaminen ei ole helppoa tässä taloudellisessa ympäristössä, jossa on Brexit-äänestyksiä ynnä muita huhuja. Jos Englannissa tulee iso hulabaloo, niin heidän BKT:nsa putoaa yhdeksän prosenttia, mutta se vaikuttaa myös koko muuhun Eurooppaan”, Uponorin toimitusjohtaja Jyri Luomakoski toteaa.

”Eli erilaisia liikkuvia elementtejä on paljon. Jos katsomme ta- vanomaisia indikaattoreita, niin Pohjoismaat ovat tällä hetkellä markkinoistamme heikoin lenkki. Niin rakentaminen kuin rakennusluvat sekä rakentajien luottamusindikaattorit ovat Pohjolassa kovin vaatimattomalla tasolla ja käytännössä menossa alaspäin, etenkin Ruotsissa ja Suomessa.”

Manner-Euroopan markkinoilla on Luomakosken mukaan paljon vakaampaa ja Saksassa, jossa viimeisen parin vuoden aikana rakennusluvat ovat menneet pikkuisen alaspäin, on tilanne stabiloitunut. Tällä hetkellä luottamusindikaattorit ovat jopa hyvällä tasolla.

Pohjois-Amerikan luvuissa näkyy Trumpin hallinnon sulkeminen vuodenvaihteessa. Tämän seurauksena sen enempää joulukuun asuntoaloituksia kuin rakennuslupiakaan ei saatu ennen kuin helmikuun viimeisenä päivänä.

”Yhdysvaltain joulukuun luvuissa oli finanssikriisin jälkeisen ajan suurin pudotus. Ennakkotieto oli 12 prosenttia, lopullinen pudotus oli 14 prosenttia. Mutta tammikuussa luvut näyttivät 18 prosentin kasvua”, Luomakoski kertoo.

”Eli lukujen perusteella on vaikea tehdä johtopäätöksiä, missä esimerkiksi Pohjois-Amerikan markkinoilla oikeasti mennään. Saamme markkinoilta ylipäätään sekavia signaaleja. Ja vaikka ko- konaiskuva on varsin kohtuullinen, ei markkinoiden kasvua ole täl- lä hetkellä näköpiirissä. Kasvu on luotava yhtiöiden kuten Upono- rin, itse omilla toimillaan ja meidän on tuotava uusia ja fiksumpia ratkaisuja markkinoille sekä haettava kasvua sitä kautta.”

Sääntely siivittää kauppaa

Luomakosken mukaan regulaatioiden (sääntelyn) myötä on rakentamiseen ja asumiseen syntynyt vuosikymmenien kuluessa uusia tarpeita ja kompleksiteettia. Teknologian myötä on löytynyt keino- ja hallita asioita paremmin niin suunnittelun kuin mitoituksenkin puolella ja järjestelmät osaavat itse tasapainottaa itsensä sekä löytävät keinoälyn avustuksella tehokkaimman toimintamoodin.

”Sääntely on ajanut alaa uudistuksiin, vaikka normien synnyttäminen voi olla pitkä prosessi. Valmistuessaan uudet normit luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja auttavat meitä yhdessä asi- akkaidemme kanssa luomaan parempaa rakennettua ympäristöä, mikä tarkoittaa sekä energiatehokkaampaa että kestävämmällä pohjalla toimivaa”, Luomakoski huomauttaa.

Luomakoski korostaa, että sääntely on satanut selkeästi ei vain teollisuuden vaan myös ihmiskunnan laariin.

”Onko se aina tehokasta ja reagoiko se riittävän nopeasti niihin mahdollisuuksiin, mitä teknologian kehitys luo, niin siitä voidaan olla montaa mieltä.”

ISH:ssa Uponorilla on neljä pääasiallista lanseerausta. Ne liittyvät veteen, digitalisaatioon ja asentamisen helppouteen.

Lämmityksen ohjausjärjestelmässä on uusi pilvipohjainen sukupolvi. Hieno design on voittanut alan palkintojakin, mutta pääasia on siirtyä pilveen ja sitä kautta integroitua isompiin ekosysteemeihin, kuten Googleen ja Amazonin Alexaan.

”Tämänkaltaista integraatiota älykotien ekosysteemeihin meiltä tulee myös Phynin puolelta. Niillä kaikilla on tarkoitus saada loppukäyttäjälle, asukkaalle ja asunnon omistajalle mukavuutta, energiatehokkuutta, käytön helppoutta ja systeemit myös kertomaan, jos niissä on jotain menossa pieleen.”

 

Lue lisää

Katso kaikki