Isännöintiyritykset rekrytoivat 650 ammattilaista 2009
Isännöintiyrityksissä rekrytoidaan vilkkaasti lamasta huolimatta. Uutta henkilökuntaa tarvitaan yritysten kasvun, palveluiden laajenemisen ja eläköitymisen johdosta. – Isännöinti ei ole enää yhden miehen show, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä kuvaa alalla tapahtunutta muutosta. Isännöintiyritysten rekrytointiaikeita selvitettiin Isännöintiliiton talousbarometrissa.
Tänä vuonna 22 prosenttia isännöintiyrityksistä rekrytoi uusia isännöitsijöitä, 8 prosenttia rekrytoi teknisiä asiantuntijoita ja 20 prosenttia on palkannut muuta henkilökuntaa. – Jos ajatellaan, että vastaajat edustavat keskimääräistä isännöintiyritystä, tämä merkitsee, että koko maassa isännöintiyrityksiin on palkattu tänä vuonna 320 isännöitsijää, 90 teknistä asiantuntijaa ja 240 muuta ammattilaista, Heikkilä sanoo.
Rekrytointia kiihdyttää isännöintiyritysten kasvuhalu: 71 prosenttia isännöintiyrityksistä tavoittelee kasvua ja 11 prosenttia voimakasta kasvua lähivuosina.
Joka neljännessä isännöintiyrityksessä on teknisiä asiantuntijoita. Määrä on selkeästi kasvussa; viime vuonna teknisiä asiantuntijoita oli harvemmassa kuin joka viidennessä yrityksessä.
Ensi vuonna tuleva uusi asunto-osakeyhtiölaki tuo isännöintiin lisää velvollisuuksia, kuten muutostyörekisteri ja viisivuotinen korjaussuunnitelma. Heikkilä arvioi, että monessa isännöintiyrityksessä tarvitaan lisää henkilökuntaa toteuttamaan näitä palveluja.
Isännöintiala työllistää suoraan noin 2500 isännöitsijää ja yli 3000 muuta ammattilaista. Lisäksi isännöintiala työllistää merkittävän joukon alihankkijoita. 44 prosenttia isännöintiyrityksistä käyttää alihankkijoita teknisissä palveluissa ja 16 prosenttia isännöintiyrityksistä ostaa taloushallinnon palveluita. Asiakaspalvelun on ulkoistanut 2 prosenttia isännöintiyrityksistä.
Puolet nykyisistä isännöitsijöistä tulee eläkeikään vuoteen 2020 mennessä. Pelkästään nykyisen työntekijämäärän säilyttäminen tarkoittaa, että alan on rekrytoitava yli 1000 isännöitsijää tulevan vuosikymmenen aikana. – Todellisuudessa rekrytointitarve on vielä suurempi, sillä isännöintipalvelut laajenevat ja niitä tuottamaan tarvitaan jatkossa entistä suurempi ja monipuolisempi joukko, Heikkilä toteaa.
Rekrytointi koetaan vaikeaksi; vain 12 prosenttia isännöintiyrityksistä arvioi, että pätevää työvoimaa on helposti saatavilla. Samaan viittaa sekin, että Isännöintiliiton selvityksen mukaan korkeakouluista valmistuu vuosittain vain kourallinen kiinteistöalan opiskelijoita.
Kolmannes isännöintiyrityksistä on tänä vuonna tarjonnut harjoittelu- tai kesätyöpaikan. – Harjoittelupaikoille olisi vieläkin enemmän kysyntää. Kaikkien kasvuhaluisten yritysten pitää pikaisesti ryhtyä kasvattamaan alalle uutta sukupolvea, Heikkilä patistaa.
Valtakunnallisen barometrikyselyn toteutti Isännöintiliiton toimeksiannosta Promenade Research Oy. Isännöintiliiton valtakunnalliseen barometrikyselyyn vastasi 154 Isännöintiliiton jäsenyritystä. Vastaajien keskimääräinen liikevaihto oli 702 644 euroa ja mediaani 237 000 euroa. Isännöintiliiton jäsenet johtavat yli 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yli miljoona suomalaista.