Hyvistä oivalluksista ei ainakaan vielä ole pulaa
Jarek Kurnitski, Sitran johtava asiantuntija
Väitän, että talotekniikka-ala on innovatiivinen ala, niin määrällisesti kuin laadullisesti mitattuna. Aina löytyy uusia tuotteita innovatiivisilla ominaisuuksilla ja oivalluksilla. Jos ei löydy, ei pysykään kilpailussa mukana. Useiden tuoteryhmien suoritusarvojen parantuminen on ollut niin rajua, että suunnittelijakunta ei aina tahdo pysyä muutoksessa mukana. Innovatiivista suunnittelua ja urakointiakin löytyy, jos vain hankintamallit sen mahdollistavat.
Jotta uusia laite- ja järjestelmäominaisuuksia koskevat tekniset innovaatiot saataisiin läpi, tarvitaan myös innovatiivista ajattelua. Otetaan vaikka luonnollinen ilmanvaihto, mitä arkkitehdit rakastavat ja mihin tilaajat helposti tarttuvat. Heille täytyy kertoa ja perustella, että luonnonmukaisin mahdollinen ilmanvaihto on isoilla ilmankäsittelykoneilla ja kanavistolla toteutettu ilmanvaihto. Eihän puhaltimen olemassaolo tai puuttuminen ole mikään luonnollisuuden kriteeri vaan luonnolliselta tuntuva, ulkoilman raikkautta vastaava sisäilma. Kuinka moni meistä alan ihmisistä pystyy tämän kertomaan uskottavasti rakennuttajalle?
Yleisesti meidän alaa kuvaavat tekniset laitteet ja järjestelmät kaikessa moninaisuudessa, jota alan ulkopuoliset eivät voi syvällisesti perehtymättä ymmärtää. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää selkokielinen kommunikointi ulospäin.
Loppupelissä suurin innovaatio on tehdä toimintavarmoja ja yksinkertaisesti käytettäviä järjestelmäratkaisuja, jotka ovat samalla tehokkaita ja helppoja ylläpitää. Tämä voidaan jopa nähdä yhtenä kantavana lähes nollaenergiarakentamisen trendinä ja tarkoituksellisena vastakkaisasetteluna ylimonimutkaisia järjestelmiä ja rakennuksia vastaan, joita kukaan ei edes pysty kunnolla säätämään, puhumattakaan käytöstä.
Yhdistämällä tehokkaat komponentit, älykäs suunnittelu ja mitoitus sovitettuna hyvin kokonaisuuden kanssa, syntyy innovatiivista rakentamista. Väljä mitoitus voi jopa muuttaa kanaviston tai verkoston toimintaa niin, että säätöratkaisut ovatkin erilaisia totutuista. Joskus suuri määrä järjestelmää monimutkaistavia peltejä voi jäädä pois tai saadaan aikaan itsestään tasapainottavia verkostoja. Myös kokonaistoimituksille ja toimivuustakuille alkaa olla kysyntää.
Innovaatioita myös todella tarvitaan. Äskettäin Milanon ja Frankfurtin messuilla käyneet huomasivat takuulla suuret kiinalaiset messuhallit kummassakin tapahtumassa. Suuri osa niiden tuotteista muistutti hyvin pitkälti eurooppalaisia tuotteita. On selvä, että jos ei tee teknistä kehitystä ja ei innovoi uutta, ei kohta enää pärjää. Tunnetusti innovointi alkaa tutkimuksesta, joka luo siihen sopivan yleiskehyksen osoittaen oikeat kehitystarpeet ja -suunnat. Mutta se on jo toinen tarina.