”Hyvä jätkä” palkittiin Pro LVI-mitalilla

LVI-Teknisen Kaupan liiton Pro LVI-mitali on tänä vuonna myönnetty Rettig Lämpö Oy:n myyntijohtaja Gunilla Laiholle.

LVI-Teknisen Kaupan liiton Pro LVI-mitali on tänä vuonna myönnetty Rettig Lämpö Oy:n myyntijohtaja Gunilla Laiholle.

Gunilla Laiho on koulutukseltaan LVI-insinööri, ja hän on uransa aikana käynyt läpi kattavasti LVI-alan eri osa-alueita. Hän on työskennellyt niin lämpö-, vesi- kuin ilmanvaihtolaitteiden ja -järjestelmien parissa merkittävissä alan yrityksissä. Myynnin lisäksi hänelle on tuttua niin urakointi kuin tarjouslaskentakin.

”Laiho on aktiivinen toimija alalla, ja mukana useimmissa alan tapahtumissa, aina yhtä hyväntuulisena, mitalin ojentanut LVI-Teknisen Kaupan liiton hallituksen jäsen, Ahlsell Oy:n toimitusjohtaja Mika Salokangas sanoo.

Palkintoa puolsi Laihon taitavuus teknisen alan myyntijohtajana, mikä perustuu kovaan ammattitaitoon ja positiivisuuteen. Laiho on ulospäin suuntautuneena ihmisenä viihtynyt hyvin teknisen kaupan myyntitehtävissä, ja sitkeydellään sekä valoisalla asenteellaan voittanut useat kaupat.

”Laiho onkin hyvä esikuva LVI-alasta ja teknisen kaupan myynnistä kiinnostuneille. Hän on todellinen hyvän mielen lähettiläämme”, Salokangas toteaa perusteluissaan.

Laiho itse huomauttaa, että myynti muuttuu koko ajan, ja myös myynnissä digitaalisuus lisääntyy päivä päivältä. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee eurooppalaisten standardien mukana tulevat ETIM-koodit (European Technical Information Model), jotka jatkossa tulevat LVI-numeroiden rinnalle. Se on iso haaste.

”Standardoitu tuotetietorakenne mahdollistaa tarkan ja yksiselitteisen tuotetietojen välittämisen erilaisten sovellusten välillä. Tämä lisää tuotetietojen laatua sekä helpottaa tuotetietojen välittämistä toimitusketjussa”, Laiho kertoo.

Hän painottaa, että digitaalisuuden myötä ihmiset tilaavat yhä enemmän tavaraa internetin kautta, eli kaupankäynti muuttuu, mutta niin muuttuvat tuotteetkin.

”Kehitämme aiempaa fiksumpia ja energiatehokkaampia ratkaisuja, joiden pitää täyttää myös kiristyvät sisäilmavaatimukset elinolosuhteista tinkimättä.”

Koulunpenkiltä LVI-uralle

Suoraan koulunpenkiltä LVI-alalle suunnannut Laiho on pysynyt toimialalla, vaikka tehtävät ovat vaihdelleet vuosien varrella. Hän aloitti LV-puolella, sitten hän siirtyi ilmanvaihdon pariin ja urakointiin ennen kuin ura alkoi painottua myyntiin.

”Olin aluksi muun muassa Hankkijalla tarjouslaskijana. Se oli silloin iso toimija talotekniikka-alla, vaikka kaikki muistaa sen maatalouskaupasta. Meille tuli ensimmäisenä Suomessa sähköiset massoituspöydät, joiden avulla mittasimme piirustuksia urakkatarjouksia varten. Sieltä siirryin projektipäälliköksi ja vasta sen jälkeen alkoi myyntiurani.”

Laiho ei ole hakenut montaa paikkaa, vaan aina häntä on kysytty uusiin pesteihin. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että hän on alalla tuttu henkilö. Iso vaikutus on varmasti myös persoonalla, Laiho tunnetaan iloisesta luonteesta ja positiivisesta asenteesta.

Laiho painottaa, että myyjän pitää osata käsitellä ihmisiä ja tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Ihmiskontaktit ja verkostoituminen on tärkeää edelleenkin, ja sen lisäksi myyjän pitää olla luotettava ja seisottava sanojensa takana.

Erikoisin asia, mitä Laiho on myynyt, ovat 75 kW:n petipumput Kiinaan. Se oli Wilon kautta aikain suurin pumppukauppa. Vähän häntä harmittaa, ettei päässyt paikanpäälle katsomaan, mihin ne asennettiin.

LVI-ala on tarpeellinen

Laiho rinnastaa talotekniikan terveydenhoitoalaan sen osalta, että sen osaajia tarvitaan aina. Asunnot ja työpaikat eivät häviä’ mihinkään, ja aina rakennetaan uusia.

”Onneksi viime vuosina ollaan jälleen tajuttu muuallakin, että LVI-ihmisiä tarvitaan. Heistä on nytkin pulaa. Tämähän on yksi niistä harvoista aloista, jolla todella on tarjota oman alan töitä.”

Usko alaan on niin luja, että Laiho on saanut omankin poikansa narrattua alan opinahjoon.

”Täällä on hyviä ihmisiä, ja he pysyvät tällä alalla. Myös muualta tullaan mielellään näihin hommiin, sekä nuorempina että kokeneempina.”

 

 

Pro LVI-mitali
Pro LVI-mitali myönnetään henkilölle tai yhdistykselle, joka yhteisen käsityksen mukaisesti on aikaa ja vaivaa säästämättä työskennellyt LVI-alan parhaaksi. Mitalin myöntää LVI-Teknisen Kaupan liitto ry ja sitä on jaettu vuodesta 1985.

 

 Gunilla Laiho – taustaa

Lisbeth Gunilla Laiho on syntynyt Helsingissä.

Koulutus ja työura

  • 1981 Tekniska Läroverket, LVI-insinööri
  • 1978-80 IP-Produkter Oy
  • 1981-89 Hankkija, aluksi LVI-tarjouslaskijana, sittemmin atk-tarjouslaskenta –kouluttajana ja myöhemmin työmaalla LVI-projektipäällikkönä.
  • 1989-1994 Stifab Oy ilmanvaihtotuotteiden myyjä,
  • 1994-2008 Perustamassa Wilo-tytäryhtiötä Suomeen. Myöhemmin Wilolla myyntitehtävissä, vastuualueena suur- ja OEM-asiakkaat.
  • 2008 -> myyntijohtaja Rettig Lämpö Oy, vastuualueena vesikiertoiset radiaattorit ja sähkölämmittimet
  • Harrastukset: sauvakävely, golf, jumppa, hiihto, kaikenlaiset käsityöt, kalastus ja veneily.

Viimeisimmät Pro LVI-palkitut

2016 Heikki Laiho, hallituksen pj, Heikki Laiho Oy

2015 Esko Mäntyniemi, Maajohtaja, IDO Kylpyhuone Oy

2014 Jyri Luomakoski, toimitusjohtaja, Uponor Oyj

2013 palkintoa ei jaettu lainkaan

2012 Helena Säteri, ylijohtaja, ympäristöministeriö

2011 Pekka Kuusniemi, toimitusjohtaja, Oras Oy

2010 Olle Grönlund, toimitusjohtaja, Putkiyhtymä Oy

2009 Kimmo Kedonpää, toimitusjohtaja, Pipelife Finland Oy

2008 Mika Halttunen, toimitusjohtaja, Halton Oy

teksti: Heikki Heikkonen

kuvat: Minna Kärkkäinen

Lue myös: Pro LVI -palkinto Heikki Laiholle

Pro LVI -mitali Esko Mäntyniemelle

Pro LVI -mitali Jyri Luomakoskelle

Pro LVI jäi jakamatta

Lue lisää

Katso kaikki