Hukkalämpö hyötykäytössä – Blominmäen jätevedenpuhdistamo on lämmön suhteen omavarainen

Laitoksessa on useita innovatiivisia energiantuotantoratkaisuja, joita ei muista Suomen jätevedenpuhdistamoista löydy.

Samuli Korpi ja Pekka Haalahti Blominmäen puhdistamon lämmönjakohuoneessa pääkiertovesipumppujen ja säätöventtiileiden edessä. ”Nämä ovat lämpöverkon pääpumput ja säätöventtiilit. Kaikki on kahdennettu: jos toinen hajoaa, voidaan käyttää toista”, sanoo Korpi. Kuva: Anne Soininen

Lämmön suhteen omavarainen Blominmäen jätevedenpuhdistamo maksimoi hukkalämmön hyödyt. Laitoksessa on useita innovatiivisia energiantuotantoratkaisuja, joita ei muista Suomen jätevedenpuhdistamoista löydy.

Uusi Blominmäen jätevedenpuhdistamo Espoossa on monella tapaa uniikki. Itse puhdistusprosessi on tehokas: jätevedestä saadaan puhdistettua yli 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineksesta sekä yli 90 prosenttia typestä. Myös laitoksen insinöörityö saa kiitosta: ”Siinä yhdistyvät toimivaksi kokonaisuudeksi useat tekniikan eri osa-alueet. Lisäksi puhdistamon toteutus täysin maan alla vapauttaa tilaa muulle rakentamiselle maan päällä”. Näin kuuluivat perustelut, kun laitos pokkasi marraskuussa Suomen Rakennusinsinöörien Liiton jakaman RIL-palkinnon.

Puhdistamo on myös energiaviisas.

− Kun laitoksen LVI-ratkaisuja alettiin suunnitella, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY asetti tavoitteen: toteuttaa Suomen ja jopa maailman energiatehokkain jätevedenpuhdistamo, kertoo A-Insinöörien LVIA-suunnittelun osastopäällikkö Samuli Korpi.

Tästä lähtökohdasta Korpi ja hänen kolmihenkinen suunnittelutiiminsä alkoivat suunnitella energiaratkaisuja yhteistyössä HSY:n LVI-asiantuntija Pekka Haalahden kanssa. LVI-suunnitteluun osallistui myös FCG Finnish Consulting Group Oy, joka suunnitteli luolan vesijohto- ja viemäriverkoston. 

Blominmäki on Suomen toiseksi suurin jätevedenpuhdistamo Viikinmäen puhdistamon jälkeen. Lämmöntuotannon osalta se on 100-prosenttisesti ja sähkön osalta 70-prosenttisesti omavarainen.

− LVI-tekniikaltaan Blominmäki on Viikinmäen päivitetty versio. Molemmat laitokset ovat valtavia sähkön ja lämmön kuluttajia, varmasti pääkaupunkiseudun suurimpia. Toisaalta pystymme myös itse tuottamaan käyttämämme lämmön ja suuren osan sähköstä biokaasun avulla, sanoo Haalahti.

Tämä on näyte Talotekniikka-lehden 1/2023 jutusta. Tilaajana pääset lukemaan jutun näköislehdestämme

Tilaa Talotekniikka-lehti

Lue lisää

Katso kaikki