Halvalla ei saa hyvää eikä aina valmiiksi
Viime päivien talousuutisointia ovat leimanneet Nokian kohtalo sekä Talvivaaran mahdollinen konkurssi. Lähinnä ammattilehdissä ovat nousseet esiin useat muut, mutta toki hieman pienemmän mittakaavan yrityssaneeraukset ja konkurssit. Yksi yhdistävä tekijä on löytynyt varsin monen – ja etteikö olisi oikein sanoa – liian monen kaatuneen yrityksen taustalta: Lähes kaikilla on ollut merkittävä määrä urakoita julkiselta sektorilta. Eli tulevaisuuden koteja ja kouluja rakennetaan taloudellisesti heikoimpien yritystemme toimesta. [pullquote_right]Kilpailusääntöjä tulkitaan edelleen liian ahtaasti tai ostamiseen ei ole vieläkään saatu riittävää osaamista.[/pullquote_right]
Kilpailusääntöjä tulkitaan edelleen liian ahtaasti tai sitten ostamiseen ei vieläkään ole saatu riittävää osaamista. Kuitenkin useissa kaupungeissa on ollut hankkeita, joilla pyritään edullisimman hinnan ohessa painottamaan myös muita valinnassa ratkaisevia tekijöitä. Tulokset ovat hyviä, ja tuskin menetelmät mitään valtiosalaisuuksia ovat, mutta verorahoilla ei näytä olevan tarpeeksi vahvaa isäntää.
Työvoimapula ei ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleeen puhuttaessa suomalaisesta työelämästä saati rakennussektorista. Näin vain tuntuu toisilla ammattialoilla olevan, sillä esimerkiksi teknisiä eristäjiä kaivattaisiin LVI-alalle nykyistä enemmän. Turussa on käynnistynyt kurssi maahanmuuttajataustaisille ihmisille ja tuloksista odotetaan hyviä: koulutetut henkilöt työllistyvät ja integroituminen yhteiskuntaamme etenee oikealla mallilla. Tämä on kotoutusta parhaimmillaan. Silti tietty varovaisuus on paikallaan, eikä suinkaan maahanmuuttajien vaan asenteiden vuoksi. Työ johon maahanmuuttajia koulutetaan ei saa muodostua matalapalkka-alaksi, sillä se romuttaisi koko alan vaivalla rakennetun maineen.
Talotekniikka-alan suurin haaste tulevaisuudessa on saada parhaat voimat niin ammattikoulu- kuin korkeakoulutasollekin. Jos tähän porukkaan saadaan maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, sitä parempi, sillä myös työmaat ovat yhä monikulttuurisempia.
Talotekniikka-lehti palaa tämän numeron jälkeen takaisin juurilleen. Sanoma-konsernin kanssa tehty yhteistyö oli opettavaista molemmille osapuolille, mutta median murroksessa pieni ammattilehti ei istu suuriin kuvioihin. Toivon hyvää jatkoa kaikille kollegoilleni.
Heikki Heikkonen
Toimituspäällikkö