GTK tutkinut hybridilaitoksen energiaratkaisua
Geoenergiaa ja biopolttoaineita hyödyntävä energialaitos toimittaa kaiken keskuksen tarvitseman lämpö- ja kylmäenergian. Hybridilaitos on Fortumin rakentama. GTK on tehnyt geoenergian tuotantokentän geologis-geofysikaaliset paikkatutkimukset, mitoituksen ja mallinnuksen.
GeoBio-hybridilaitoksen suunnittelun lähtökohtana oli optimoida geoenergian hyödyntäminen sekä maksimoida hiilidioksidivapaan lämmön ja jäähdytyksen tuotanto. Tuloksena syntyi järjestelmä, jossa geoenergia toimii logistiikkakeskuksen perusenergian tuottajana mahdollisimman suurella käyttöajalla. Talviaikoina kasvava lämmitystarve katetaan puupelleteillä. Raskasta polttoöljyä käytetään vain huippukuormitustilanteissa.
Valmistunut energialaitos toimii 95-prosenttisesti uusiutuvalla energialla ja tuottaa vain vähän hiilidioksidipäästöjä. Fortum on suunnitellut ja rakentanut voimalaitoksen logistiikkakeskukselle ja yhtiö myös vastaa sen käytöstä, kunnossapidosta ja valvonnasta.
Laitos koostuu lämpöpumpuista, pellettikattiloista ja rakennukseen integroidusta aurinkokeräimestä sekä laitoksen alla sijaitsevista 150 energiakaivosta, jotka ulottuvat 300 metriin syvyyteen.Energiavarantoja hyödynnetään optimaalisesti
Jäähdytysenergia saadaan kesällä vapaajäähdytyksenä kalliosta ja muuten lämpöpumppujen jäähdytysajolla. Geoenergian tuotantokenttä varustettiin kuituoptiikkaan perustuvalla reaaliaikaisella monitorointi- ja seurantajärjestelmällä, joka on GTK :n ideoima, suunnittelema ja asentama. Siitä saatavilla mittaustuloksilla ohjataan geoenergiakentän optimaalista ajoa ja turvataan energiavarantojen optimaalinen hyödyntäminen.
Maalämpöpumput hyödyntävät maankamaraan sitoutunutta, pääosin auringosta peräisin olevaa energiaa. Keruuputkistossa kiertää alkoholineste, joka lämpenee muutaman asteen matkansa aikana. Keruupiirin nesteestä saatava lämpö siirretään lämpöpumpulla 50-asteiseen matalalämpötilaverkkoon asiakkaalle toimitettavaksi. Aurinkoenergia latautuu kesän aikana kallioperään talven käyttöä varten. Geoenergialla voidaan tuottaa noin puolet keskuksen lämmöntarpeesta.
Pellettilaitos koostuu kahdesta pellettisiilosta ja kahdesta kattilasta. Pelleteillä tuotetaan lämpö asiakkaan kaukolämpöverkkoon. Pellettien polttamisessa syntyvää tuhkaa on mahdollisuus hyödyntää esimerkiksi metsälannoituksessa.