Granlund ylitti 100 miljoonan euron merkkipaalun
Rakennus- ja kiinteistöalan konserni Granlund ylitti 100 miljoonan euron liikevaihdon - tavoitteena tuplata vuoteen 2025 mennessä.
Rakennus- ja kiinteistöalan konserni Granlund ylitti 100 miljoonan euron liikevaihdon – tavoitteena tuplata vuoteen 2025 mennessä.
Rakennus- ja kiinteistöalan konserni Granlund teki vuonna 2020 hyvän tuloksen. Liikevaihto kasvoi 13 prosenttia edellisvuodesta ollen 103,3 miljoonaa euroa (91,6 M€). Konsernin liikevoitto oli 11,7 miljoonaa euroa. Vuodelle 2020 asetettu liikevaihtotavoite saavutettiin ja uuteen strategiakauteen lähdettiin vahvana.
Granlund-konserni selvisi koronavuodesta kokonaisuudessaan hyvin. Etätyömalliin siirryttiin vuosi sitten yllättävän joustavasti. Korona vaikutti markkinaan eniten pääkaupunkiseudulla, mutta monissa Granlundin alueyhtiöissä vuosi mentiin normaalissa tai jopa paremmassa vauhdissa.
– Korona muutti markkinaa, mutta pystyimme erityisosaamisellamme kompensoimaan perusinvestointien hidastumisen. Hyvät kanta-asiakkuudet, jatkuvien palvelujen ja ohjelmistojen vahvistuminen sekä vilkas toiminta etenkin suurimmissa alueyhtiöissämme johtivat siihen, että vuosi saatiin paremmin pakettiin kuin keväällä osattiin odottaa, kommentoi Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi.
Granlundin henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 1 095 henkeä ja se kasvoi 101 hengellä. Jokavuotiseen tapaan kaikki granlundilaiset ovat mukana tulospalkkiojärjestelmässä, palkkioita maksetaan yhteensä 5,5 miljoonaa euroa.
– Granlund-jengille vuosi oli haastavampi kuin moni edellinen. Kysynnän nihkeys syksyllä aiheutti huolta, mutta hienosti porukkamme pärjäsi vaikeammassakin markkinassa. Suuri kiitos tsempistä niin omille asiantuntijoillemme kuin asiakkaillemme, Metsi kommentoi.
Granlundin uusi strategia lanseerattiin keväällä 2020. Tavoitteena on parantaa alan tuottavuutta ja toimintamalleja, panostaa ympäristövastuullisiin ratkaisuihin, olla alan paras työpaikka sekä kansainvälistyä. Tarkoitus on myös tuplata nykyinen sadan miljoonan liikevaihto vuoteen 2025 mennessä.
Vastuullisuus korostuu niin omassa kuin asiakkaiden liiketoiminnassa. Granlund asetti itselleen tavoitteen olla hiilineutraali jo vuoden 2021 aikana ja liittyi myös Net Zero Carbon Building -sitoumukseen.
Laajentumista yrityskaupoilla
Viime vuonna Granlund-konserni laajeni neljällä yrityskaupalla, joita tehtiin Mikkelissä, Rovaniemellä ja Kajaanissa. Helsingissä laajennuttiin isännöintiliiketoimintaan.
Granlund Oy uudisti vuodenvaihteessa palvelurakenteensa ja samalla Granlund Consulting Oy sulautui emoyhtiöön. Uudistuksen taustalla on uusi strategia ja tavoitteena on panostaa vahvemmin jatkuviin palveluihin, energiaratkaisuihin sekä tuottavuuden kehittämiseen datan avulla. Samalla talotekniikan roolia halutaan vahvistaa rakennusprosessissa ja tuoda erityisosaamista vahvemmin mukaan toimintaan.
Projektiliiketoiminnassa oli vuoden 2020 aikana vahvaa sektorikohtaista vaihtelua. Päivittäistavarakaupoissa investointitahti oli syksyllä jopa normaalia kiivaampi, mutta hotelli-, matkailu- ja toimitilaprojektien aloitukset vähenivät.
Vahvistumista oli muun muassa datakeskus- ja energialiiketoiminnassa sekä korjausrakentamisessa. Rakennuttamisen ja valvonnan palveluja vahvistettiin useissa Granlundin toimipisteissä ja korjausrakentamisen palvelut nähdään yhtenä vahvimmista kehitysalueista.
Ohjelmistoliiketoiminnassa kiinteistöjohtamisen prosessien digitalisointi etenee vauhdilla. Tiedolla johtaminen otetaan kiinteistöjen ylläpidossa ja energiajohtamisessa tosissaan, ja tehostamisvaatimukset saavat yhä useammat toimijat panostamaan tiedon jakamiseen ja hyödyntämiseen.
Konsultoinnissa muun muassa energiatehokkuushankkeille ja energiajohtamiselle oli paljon kysyntää. Asiakkaiden hiilineutraaliustavoitteet lisäsivät puolestaan ympäristö- ja energiakonsultoinnin tarvetta.
Hiilijalanjalanjälki tulee mukaan päätöksentekoon yhä vahvemmin. Suomen kiinteistökaupoissa päästiin syksyllä hitaan kevään ja kesän jälkeen lähes normaaliin Due Diligence -toiminnan volyymiin.
Innovaatio- ja kehitystoimintaan Granlund panosti 6,1 miljoonaa euroa, joka on noin kuusi prosenttia konsernin liikevaihdosta. Toiminnassa korostuivat uusien teknologioiden soveltaminen sekä datan virtaaminen ja hyödyntäminen koneoppimisen ja tekoälyn avulla. Digital Twin -ratkaisut olivat yksi tärkeimmistä kehitysalueista.