Granlund Oy uudistaa palvelurakenteensa
Granlund Oy vastaa kiinteistö- ja rakennusalan muutoksiin uudistamalla palvelurakennettaan. Talotekniikan roolia halutaan vahvistaa rakennusprosessissa ja samalla tuoda erityisosaamista vahvemmin mukaan kaikkeen tekemiseen. Konsultointia kehitetään jatkuvien palvelujen suuntaan ja data sekä Granlundin vahva ohjelmisto-osaaminen tuodaan osaksi uutta palvelumallia.
Uudistumisen taustalla on konsernin vuoteen 2025 tähtäävä strategia, jonka tavoitteena on tuplata nykyinen noin 100 M€ liikevaihto.
– Haluamme saada talotekniikalle sen ansaitseman aseman rakentamisessa ja samalla kehittää jatkuvaa palvelua, joka varmistaa, että asiat toimivat myös rakentamisen jälkeen. Rakennusvaiheen palveluiden osalta muutos on toimivan koneen trimmausta ja uusia painopisteitä muuttuvassa markkinassa. Suurempana muutoksena haluamme uudistaa kiinteistöjen palvelumarkkinaa tuomalla sinne asiantuntijalähtöisen, reaaliaikaisella datalla tuetun uuden mallin, toimitusjohtaja Pekka Metsi kertoo.
– Asiakaskuntamme viesti on ollut selkeästi, että nykyinen palvelurakenne ja vanhanaikaiset liiketoimintamallit eivät draivaa kiinteistöalaa kohti tuottavuutta ja laadukasta toimintaa. Nyt koemme, että on aika tuoda kiinteistönomistajalle uusi vaihtoehto elinkaaren kokonaisvaltaiseen johtamiseen. Uudella palvelumallilla pidetään huolta vuokralaisille tarjottavista olosuhteista, kiinteistöomaisuuden arvosta, hiilijalanjäljestä sekä digitaalisesta kyvykkyydestä, kertoo liiketoimintayksikön johtaja Miia Anttila, joka ryhtyy vetämään uutta elinkaarijohtamisen palveluiden ja ohjelmistojen liiketoimintaa 1.1.2021 alkaen.
Uudistuksen myötä Anttilan vetämä Granlund Consulting Oy fuusioituu konsernin emoyhtiöön Granlund Oy:hyn kevään 2021 kuluessa. Yrityksen 97 työntekijää siirtyvät Granlund Oy:hyn vanhoina työntekijöinä.
Energia- ja ympäristöasiat integroidaan jatkossa entistä tiiviimmin talotekniseen suunnitteluun ja rakennuttamiseen, jolloin niihin voidaan vaikuttaa jo hankkeen alkumetreiltä lähtien. Myös talotekniikan kokonaisprosessia halutaan kehittää.
– Meillä on talotekniikassa ja energiatehokkuusosaamisessa jo 60 vuoden perinteet. Sisäolosuhteet, toimiva teknologia ja modernit energiaratkaisut ovat osaamisemme ydintä. Asiakkaamme ovat saaneet merkittäviä säästöjä aikaan energiatehokkuushankkeiden avulla. Jatkossa haluamme, että jokainen Granlund-hanke on myös energiahanke, kertoo varatoimitusjohtaja Jukka Tyni, jonka vetovastuulle rakentamisen ja kiinteistökehityksen palvelut -liiketoiminta tulee 1.1.2021 alkaen.
Myös hankekehitykseen panostetaan, sillä kehitysvaiheessa tehdään tärkeimmät päätökset niin kustannusten kuin myös hiilijalanjäljen ja teknologisten ratkaisujen osalta.
– Hankkeisiin voimme tuoda vahvan energia- ja ympäristöosaamisen lisäksi ennakoivaa kustannusohjausta, jonka avulla erilaisia suunnitteluratkaisuja voidaan arvioida reaaliaikaisesti, Tyni lisää.
Innovaatio- ja kehitystoiminta tulee korostumaan Granlundin toiminnassa myös jatkossa. Siihen panostetaan konsernissa noin 6-8 prosenttia liikevaihdosta.
– Kehitystoiminnan vastuu siirtyy jatkossa enemmän liiketoiminnoille. Innovaatiot auttavat meitä tulevaisuuden linjauksissa ja kehitys lisää liiketoiminnan tuottavuutta ja laatua, Metsi kertoo.