Fortum, UPM ja Valmet kehittävät uutta valmistustekniikkaa bioöljylle
Yritykset pyrkivät kehittämään uuden teknologian, jolla voidaan valmistaa edistyneitä, pitkälle jalostettuja lignoselluloosapohjaisia polttoaineita.
Lopputuotteita ovat muun muassa liikennepolttoaineet tai korkeamman jalostusarvon bionesteet. Hankkeen tavoitteena on kehittää bioöljyn jalostamiseen sopiva katalyyttinen pyrolyysitekniikka ja kaupallistaa se.
Viisivuotisen hankkeen nimi on LignoCat (Lignocellulosic fuels by Catalytic pyrolysis). Hanke on jatkoa konsortion edelliselle bioöljyprojektille.
Siinä yritykset kehittivät yhdessä VTT:n kanssa kaupallistetun menetelmän teollisuuden lämmitysöljyn korvaamiseksi pyrolyysitekniikalla valmistetulla bioöljyllä.
”LignoCat-hanke on suoraa jatkoa ensimmäiselle investoinnillemme bioöljyn integroimiseksi lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitokseen ja tukee strategiaamme kasvattaa kyseisten tuotantolaitosten kokonaistehokkuutta ja arvoa”, sanoo Fortumin Heat-liiketoiminta-alueen tutkimus- ja kehitysjohtaja Jukka Heiskanen tiedotteessa.
LignoCat-hanketta rahoittaa Tekes. Mikäli hanke onnistuu, se tuo markkinoille uuden tuotteen, jonka avulla voidaan merkittävästi vähentää liikenteen ja lämmityksen hiilidioksidipäästöjä.