Espoossa poikkeuksellisen suuri putkirikko – Syynä putkiliitoksen vaurio

Putkirikko aiheutti laajan vedenjakeluhäiriön Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Putkirikko tapahtui Turuntien läheisyydessä Espoon Leppävaaarassa, ennen Kehä 1:stä Helsingistä tultaessa. Kuva: Miia Manner

Päävesijohdon vuoto aiheutti laajan vedenjakeluhäiriön Espoon ja Kauniaisten alueella Turuntien pohjois- ja itäpuolella sekä Vantaalla Linnaisten alueella. Vedenjakeluhäiriön syynä oli putkirikko Leppävaarassa, joka vaikutti vedenjakeluun Espoossa Turunväylän pohjois- ja itäpuolella sekä Kauniaisissa. Häiriötilanne johtui alueella tapahtuneesta päävesijohdon rikkoontumisesta Espoon Mäkkylässä.

– Kaikki häiriötapaukset ovat keskenään erilaisia. Tämä putkirikko oli poikkeuksellinen siinä mielessä, että se kosketti näin laajaa joukkoa ihmisiä samalla kertaa, kertoo HSY:n verkko-osastonjohtaja Tommi Rantala.

Helsingin seudun ympäristöpalveluissa on tehty putkirikon syyn arviointia. Analyysin perusteella putkirikon syyksi on todettu lisääntyneestä maan kuormituksesta johtuva putken painuma, joka johti putkiliitoksen vaurioon, kerrottiin HSY:n tiedotteessa torstaina, kolme päivää putkirikon jälkeen.

Häiriön aikana vauriokohdasta ehti vuotaa verkostosta noin 10 000 kuutiometriä vettä, ennen kun vauriokohta saatiin eristettyä. Häiriön seurauksena verkosto pääsi osittain paineettomaan tilaan, jonka takia terveysturvallisuuden varotoimenpiteenä, terveydensuojeluviranomainen päätti antaa keittokehotuksen.

Helsingin Sanomat uutisoivat aiemmin tällä viikolla, että syytä putkirikkoon ei vielä tiedetä, mutta alueen putket ovat ikääntyneitä.

– Alueen putket ovat 50 vuotta vanhoja. Kun putket vanhenevat, riski putkirikkoihin kasvaa, sanoi HSY:n vesihuollon osastonjohtaja Heli Härkki Helsingin Sanomien haastattelussa.

Jalkakäytävä on suljettu korjaustöiden ajaksi Mäkkylän ST1-aseman kohdalla. Kuva: Miia Manner

Alueen asukkaille annettiin varotoimenpiteenä veden keittokehotus, koska paineettomuuden takia vesijohtoon on saattanut päästä epäpuhtauksia. Kyseessä oli HSY:n päärunkovesiputki, joka syöttää vettä laajalle alueelle. Vuoto saatiin nopeasti eristettyä ja vesi ohjattua toista kautta siten, että vedenjakelu kiinteistöille palautui, kerrottiin HSY:n tiedotteessa.

Juttua päivitetty 22.2. klo 14.01: HSY tiedotti putkirikon syyksi lisääntyneestä maan kuormituksesta johtuneen putken painuman, joka johti putkiliitoksen vaurioon.

Juttua päivitetty 23.2. klo 13.42: Korjattu oikea yksikkö: Häiriön aikana vauriokohdasta ehti vuotaa verkostosta noin 10 000 kuutiometriä vettä, ei kuutiolitraa.

Lue myös:

talotekniikka-lehti.fi/vesihuollon-korjausvelka-vaatii-resursseja-saneeraushankkeita-on-jaanyt-rastiin/

Vesihuollon kriittinen korjausvelka


Lue lisää

Katso kaikki