Ericssonin datakeskuksen hukkalämpö lämmittää koteja
Kirkkonummella sijaitsevan datakeskuksen kapasiteetti laajenee, joten jäähdytystarve kasvaa entisestään.
Ericssonin Kirkkonummella sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö lämmittää tulevaisuudessa kirkkonummelaisten ja espoolaisten koteja. Fortum ja Ericsson ovat solmineet yhteistyösopimuksen datakeskuksen hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämpönä.
“Ericssonin Kirkkonummella sijaitsevan datakeskuksen kapasiteetti laajenee, joten jäähdytystarve kasvaa entisestään. Kun mietimme tähän ratkaisua, päädyimme toteuttamaan mallin, jossa jäähdytyksen tuottama lämpö otetaan ympäristöystävällisellä tavalla talteen ja voimme näin lämmittää kirkkonummelaisia ja espoolaisia koteja”, toteaa Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.
Kirkkonummen datakeskus palvelee suurimmaksi osaksi Ericssonin tuotekehitystä tarjoamalla puitteet verkkolaitteiden testaukseen. Keskuksen kapasiteetti kasvaa, kun Ericsson keskittää testilaitteitaan globaalisti muutamiin datakeskuksiin, jotka palvelevat tuotekehitystä konsernilaajuisesti.
Ericssonin datakeskuksesta saatava hukkalämpö on noin 20 prosenttia Kirkkonummen kaukolämpöverkon vuosittaisesta lämmöntarpeesta. Hukkalämpö vastaa noin 1000 omakotitalon vuosittaista lämmöntarvetta.
Ericssonin kanssa solmitussa sopimuksessa Fortum investoi Ericssonin tiloihin sijoitettaviin lämpöpumppuihin. Pumput jäähdyttävät Ericssonin datakeskusta ja niiden avulla talteen otettu hukkalämpö siirretään kaukolämpöverkkoon.
Ericssonin datakeskus tuottaa tällä hetkellä hukkalämpöä 10 000 – 15 000 megawattituntia vuodessa. Tähän saakka Ericsson on hyödyntänyt datakeskuksen hukkalämpöä oman kiinteistön käyttöön esimerkiksi käyttöveden lämmittämiseen. Lisäksi tähän saakka jäähdytyksessä on hyödynnetty ns. vapaajäähdytystä eli säiden salliessa ulkoilman kylmyys on hyödynnetty konesalin jäähdytyksessä. Kapasiteetin laajennus vuosina 2017–2018 kasvattaa lämpöpumpuilla talteen otettavan hukkalämmön määrän yli 20 000 megawattituntiin vuodessa.
”Ericssonin datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen on hyvä esimerkki siitä, miten aktiivisesti siirrymme kohti hiiliniukkaa kaukolämpöä. Lämpöpumput ovat energiatehokas ja taloudellinen ratkaisu myös kaukolämpöjärjestelmässä. Niiden avulla pystytään hyödyntämään alueellisia hukkalämpövirtoja. Tavoitteenamme on, että Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella asuvat kaukolämpöasiakkaamme lämmittäisivät kotejaan hiilineutraalilla kaukolämmöllä viimeistään vuonna 2030”, kehityspäällikkö Ilkka Möttönen Fortumista toteaa.
Lämpöpumppujen valinnassa on kiinnitetty huomiota ympäristöystävällisyyteen, sillä lämpöpumppuihin on valittu uudentyyppinen kylmäaine HFO1234ze. Vielä tällä hetkellä yleisessä käytössä olevat kylmäaineet vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen 200 kertaa enemmän kuin tähän projektiin valittu kylmäaine.
Ympäristöajattelu on jo pitkään ollut osa Ericssonin toimintaa. Yrityksen ympäristöjärjestelmä on globaalisti sertifioitu ISO 14001 -standardin mukaisesti ja Ericsson oli ensimmäisten joukossa vastaanottaessaan globaalin sertifikaatin vuonna 2001. Kestävän kehityksen ajattelu on sisäänrakennettuna yrityksen ratkaisuvalikoimassa.
Vihreä näkökulma on mukana myös Suomen Ericssonin toimistoarjessa, sillä Suomen Ericsson oli ensimmäinen televiestintäalan yritys, jolle WWF eli Maailman luonnonsuojelusäätiö myönsi vuonna 2008 Green Office –merkin ympäristöystävällisten toimintatapojen kehittämisessä toimistossaan.