Energiatodistus on osa isännöitsijäntodistusta

Useimmissa taloyhtiöissä on päädytty toteuttamaan energiatodistus osana isännöitsijäntodistusta. Isännöintiliitto muistuttaa, että tällöin energiatodistus voidaan antaa vain isännöitsijäntodistuksen yhteydessä.
Laissa ei määritellä, voiko isännöitsijäntodistuksen antaa ilman energiatodistusta. – Osa isännöintiyrityksistä on tulkinnut lakia siten, että energiatodistus on aina osa isännöitsijäntodistusta, kertoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.

Isännöintiliitto suosittelee, että energiatodistuksen antamisessa noudatetaan lakia tarkasti. Lain mukaan rakennuksen energiatodistus voidaan antaa kolmella tavalla: 1) rakennuslupamenettelyn tai energiakatselmuksen yhteydessä, 2) osana isännöitsijäntodistusta tai 3) erillisenä energiatodistuksena.

Energiatehokkuuden lisäämiseksi energiankulutuksesta täytyy yhtiössä tiedottaa säännöllisesti. – Yhtiön energialuokka kannattaa kertoa osakkaille, jotta he voivat pohtia, haluavatko panostaa yhtiön energiatehokkuuden kehittämiseen, Heikkilä suosittelee. Tietoa taloyhtiön energiankulutuksesta kannattaa jakaa osakkaille ja asukkaille esimerkiksi ilmoitustaululla tai nettisivuilla.

Hinta määräytyy sopimalla
Isännöitsijäntodistus on yksi isännöintiyrityksen palveluista ja sen toteutuksesta ja hinnoittelusta sovitaan asiakkaan kanssa. Energiatodistus on yksi lisä isännöitsijäntodistuspalveluun.
Energiatodistus annetaan aina isännöitsijäntodistusta myytäessä kohtuullista maksua vastaan. Kukin isännöintiyritys hinnoittelee palvelunsa omien valintojensa ja asiakkaan kanssa tehdyn sopimuksen reunaehtojen mukaan. Isännöinnin eettisten ohjeiden mukaisesti palveluiden hinnoittelussa on oltava avoin. Hinnoittelu on hyväksytettävä asiakkaalla, jos asiakkaan kanssa on sovittu, että näin menetellään.
Energiatodistus tuli pakolliseksi kaikkiin yli 6 asunnon taloyhtiöihin vuoden alusta. Energiatodistus tarvitaan huoneistoa vuokratessa ja osaketta myydessä.

Lue lisää

Katso kaikki