Energiateollisuus: ”Sosiaaliturva on myös energiaturvaa” – Energia on perustarve, johon kaikilla täytyy olla varaa

EU-johtajat etsivät huippukokouksessa keinoja helpottaa kuluttajien ahdinkoa. Suomessa energian hinta on edullisempi ja toimiva sosiaaliturva varmistaa energian saatavuuden kaikille, kirjoittaa Energiateollisuus ry tiedotteessaan.

Talotekniikka-lehti

Suomalainen ratkaisu kuluttajien energiaköyhyyteen on energianhintojen huomioiminen toimeentulotuen määräytymisessä. Sosiaaliturva on myös energiaturvaa.

– Samanlaista ratkaisua suosittelemme myös muulle Euroopalle. Ilmastopolitiikka ei tällä hetkellä ole sähkön hinnan pääasiallinen ajuri ja fossiilipolttoaineista irtautumista kannattaa jatkaa. Korkeiden hintojen kanssa painiskelevia kuluttajia on syytä tukea siellä, missä tarvetta on. toteaa Energiateollisuus ry:n edunvalvontajohtaja Joona Turtiainen tiedotteessa.

EU:ssa etsittävät ratkaisut energian hintojen tuottamaan ahdinkoon eivät sellaisenaan heijastu Suomeen. Yhteistä EU-tason pakettia kuluttajien tukemiseksi tai sähkön hintojen taltuttamiseksi ei ole tulossa.

– Huippukokouksen tavoitteena pitää olla ihmisten huolen tunnistaminen, ja jäsenmaiden auttaminen löytämään ratkaisuja kustannuskriisin seurauksiin. Odotamme, että EU:n toimet tähtäävät vähävaraisten kuluttajien tukemiseen. Markkinoita ei kannata sotkea, koska nykyiset rakenteet on viritetty tarjoamaan tarvittavaa energiaa kustannustehokkaasti ja ilmastoystävällisesti. Ilmastotavoitteista ei voi tinkiä, toteaa Energiateollisuus ry:n edunvalvontapäällikkö Antti Kohopää tiedotteessa

Energian hinta on noussut moninkertaiseksi syksyn aikana useimmissa Euroopan maissa Heikoimmassa asemassa oleville tilanne alkaa olla tukala. Maksukyky ei kerta kaikkiaan riitä energialaskuihin.

– Tässä ei ole kyse energiayhtiöiden voitoista, vaan ennen kaikkea kaasun hinnannousun käynnistämästä ketjureaktiosta. Kaikkien raaka-aineiden hinta on noussut hurjasti. Kulunut vuosi on ollut kuiva ja vähätuulinen, joten myös vesivoiman ja tuulivoiman saatavuus on ollut normaalia heikompaa, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä tiedotteessa.

Suomi, osana yhteisiä pohjoismaisia energiamarkkinoita, on paremmassa asemassa monipuolisemman tuotantovalikoiman takia: vesivoima, ydinvoima ja tuulivoima tarjoavat päästötöntä sähköä. Suomi ei myöskään ole riippuvainen venäläisestä kaasusta, ja kallistuneen kivihiilen käyttö sähköntuotantoon on hyvin vähäistä.

Vähäiset vesivarastot, heikot tuulet ja Saksaan suuntautuva norjalaisen sähkön vienti ovat nostaneet sähkön hintaa myös pohjoismaissa.

Vaikka sähkön tukkuhinta on noussut, suomalaisten kuluttajien sähkölaskuissa muutokset ovat vähäisiä. Yli 90% kotitalouksista ostaa sähköä pidemmillä sopimuksilla: osa toistaiseksi voimassa olevilla, joiden hintoja tarkistetaan sovituin välein, osa yhden tai kahden vuoden määräaikaisilla sopimuksilla. Kuluttajien sähkölaskuissa hintojen nousu näkyy vasta, mikäli se venyy pidemmäksi.

Tuntihinnoiteltua sähköä ostavien, eli vajaan kymmeneksen sähköasiakkaista, kannattaa pyrkiä ajoittamaan kulutustaan edullisemmille tunneille, sillä niitäkin on viime aikoina riittänyt.

– On hyvin poikkeuksellista, että näin moni sähkön hintaa nostava tekijä on voimassa yhtä aikaa. Tämän vuoksi markkinat ennakoivat, että hintakriisi taittuu viimeistään ensi keväänä. Sähköasiakkaan kannattaa toivoa huonoja hiihtokelejä, tuulta ja sadetta, Leskelä jatkaa tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki