Elinkaariviisaalle lukiolle neljä tähteä RTS-ympäristöluokituksessa – ”Rakennuksessa hyödynnetään paikallista uusiutuvaa energiaa”
SRV:n Myllypuron ytimeen toteuttama Helsingin Kielilukio on saanut neljä tähteä Rakennustietosäätiö RTS:n ympäristöluokituksessa.
SRV:n Myllypuron ytimeen toteuttama Helsingin Kielilukio on saanut neljä tähteä Rakennustietosäätiö RTS:n ympäristöluokituksessa. Tiukat kriteerit täyttyivät erityisen hyvin etenkin hanke- ja työmaaohjauksessa sekä energian- ja vedenkulutukseen liittyvissä ratkaisuissa, kerrotaan SRV:n tiedotteessa.
Hanke toteutettiin elinkaariurakkana, jossa SRV on vastuussa rakennettavan kiinteistön suunnittelusta, toteuttamisesta, ylläpidosta ja huollosta sekä energiankulutuksesta seuraavan 20 vuoden ajan. Elinkaarimalli mahdollistaa erinomaiset puitteet tuottaa kaupunkilaisille palveluja ja laadukasta opetusta, kun kiinteistön rakentaminen ja ylläpito toteutetaan yhden toimijan toimesta. Palvelujakson aikana koulun häiriötön toiminta varmistetaan ylläpidon ja kiinteistön hoidon toimesta ja esimerkiksi energiatehokkuutta ja -kulutusta seurataan jatkuvasti tehden tarvittavia toimia energian kulutuksen optimoimiseksi.
– Kun ryhdymme suunnittelemaan uutta elinkaarihanketta, nousevat jo ensimmäisissä keskusteluissa pöydälle toiminnalliset sekä tekniset asiat, kuten hiilijalanjäljen pienentäminen ja energiatehokkuus. Olennainen osa rakennuksen elinkaariviisautta on rakentamisessa käytettävän, sekä rakennuksen elinkaaren aikana tarvittavan energian mahdollisimman tehokas käyttö. Tavoitteena on hyödyntää järkevästi uusinta teknologiaa ja tietoa, jotta rakennusten sisäolosuhteet ja energiankäyttö olisi koko niiden elinkaaren ajan mahdollisimman tarkoituksenmukaista, kertoo SRV:n energia- ja elinkaaripalveluiden johtaja Jere Pirhonen tiedotteessa.
– Helsingin Kielilukiossa onnistunut urakkavaihe helpotti palvelujakson käynnistymistä merkittävästi. Kun hanke valmistui kolme kuukautta etuajassa, pystyimme varmistamaan kiinteistön toimivuuden käyttäjille huomattavasti paremmin, Pirhonen jatkaa tiedotteessa.
Rakennuksessa hyödynnetään paikallista uusiutuvaa energiaa
Kielilukion suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa toteutettiin Hiilineutraali Helsinki -tavoitteita. Suunnitteluratkaisussa on painotettu energiatehokkuutta ja paikallista uusiutuvan energian tuotantoa lämpöpumpulla ja aurinkopaneeleilla. Rakennuksen ensisijainen lämmitysmuoto on ilmavesilämpöpumppu. Sillä katetaan 66 prosenttia koko kiinteistön energian tarpeesta. Ilmavesilämpöpumppu ottaa energian ulkoilmasta hyödyntämällä ulkoilman ja lämpöpumpussa olevan kylmäaineen välistä lämpötilaeroa. Yhdessä aurinkopaneelien kanssa ilmavesilämpöpumppu vähentää päästöjä noin 60 prosenttia.
Hankkeen tavoitteena oli rakennuksen energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen vähentäminen ja tilojen muunneltavuus. Tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi ja toiminnan tarpeen mukaan helposti muunneltaviksi. Toteutuksessa keskiössä on ollut käyttäjän tarpeet ja tilat toteutettiin käyttäjää ja tilaajaa kuunnellen. Rakennuksen energialuokka on A+.
Helsingin Kielilukio valmistui toukokuussa 2023 tarjoten täysin uudet tilat noin 900 lukio-opiskelijalle. Lukion tilajärjestelyt mahdollistavat lukion uudistuneen opetussuunnitelman hyvinvointia tukevien, monialaisten ja yhteistyötä painottavien tavoitteiden toteuttamisen. Uusi rakennus sisältää myös vapaa-ajan ja liikuntatiloja kaupunkilaisten käyttöön. Neljäkerroksisen rakennuksen laajuus on noin 8500 bruttoneliömetriä. Rakennustyöt saatiin päätökseen kolme kuukautta etuajassa alkuperäisestä aikataulusta. Oppilaat saivat uudet tilat käyttöönsä syyslukukaudelle 2023.