Arktiset olosuhteet haastavat energiatehokkuuden suunnittelun – ”Lämpötilaerot ovat välikausina tosi voimakkaita yhden vuorokauden aikana”

Napapiirillä sijaitseva Apukka Resort on ollut vaativa kokonaisuus Insinööritoimisto Lappialämmölle. ”Olemme olleet mukana saneeraamassa paikkaa Luonnonvarakeskuksen vanhasta tutkimusasemasta matkailuyrityksen käyttöön”, toimitusjohtaja Tero Lehtola kertoo. Kuva: Juha Kauppinen

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä todennäköisemmin energiatehokkuuden suunnittelu järjestelmä- ja laitevalinnoista alkaen poikkeaa yleisistä suosituksista ja oletuksista.

Pohjoisimmassa Suomessa arvioidaan kriittisesti, kannattaako arktisissa olosuhteissa investoida aurinkokeräimiin. Kesällä kyllä paistaisi yötä päivää, mutta energiaa ei tarvita lämmitykseen. Purevimmilla talvipakkasilla taas aurinko ei nouse horisontin ylle lainkaan.

– Menneen kesän aikanahan ne ovat olleet erittäin kannattavia useissa pientalokohteissakin, kun energiaa on voinut ostaa neljällä sentillä sisään ja myydä korkealla pörssihinnoittelulla ulos. Tuotolla on pystynyt täysin eliminoimaan omat energiakulut, toimitusjohtaja Tero Lehtola Insinööritoimisto Lappialämpö Oy:stä sanoo.

Lämmityksen osalta aurinkokeräimien tuottama hyöty jää vähäiseksi, mutta mitä suurempi lämpimän käyttöveden tarve tai käyttösähkön kulutus on, sitä suurempi hyöty aurinkoenergiajärjestelmistä on Lapissakin.

________________________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 9/2022 jutusta. Millaisia tekijöitä energiatehokkuuden suunnittelussa tulee Lapin olosuhteissa ottaa huomioon? Millaisia haasteita kohdataan? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki