Älyvalmiusindikaattorin testaus alkaa – Kokemusten pohjalta tehdään päätöksiä lainsäädännön jatkosta

Motiva on alkanut rekrytoida talotekniikan asiantuntijoita älyvalmiusindikaattorin testausvaiheeseen, kertoo Jaakko Ketomäki. Kuva: Aalto-yliopisto / Aino Huovio

Suomessa alkaa rakennusten älyvalmiusindikaattorin virallinen testausvaihe. Testaajiksi haetaan talotekniikan asiantuntijoita. Testausvaiheen aikana he arvioivat yli sadan erilaisen rakennuksen talotekniikan.

SRI (Smart Readiness Indicator) eli älyvalmiusindikaattori on rakennusten älyvalmiuksia arvioiva menetelmä. Siitä on säädetty rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD), jonka juuret juontavat vuoteen 2002.

− Kun SRI ilmestyi EPBD:hen ensimmäisen kerran mainintana vuonna 2018, monet ihmettelivät, että mikä se on. Ajan myötä SRI:lle kehitettiin laskentamenetelmä. Uudessa EPBD-luonnoksessa SRI on jo samoissa lauseissa kuin rakennusten energiatodistus. SRI on joka tapauksessa tulossa käyttöön − kuinka nopeasti ja millä tasolla, sitä emme vielä tiedä, sanoo Motivan johtava asiantuntija ja Aalto-yliopiston työelämäprofessori Jaakko Ketomäki.

EPBD:n parikymmenvuotisen historian aikana direktiiviä on kehitetty ja päivitetty. Nyt se aiotaan laatia kokonaan uudestaan. Uutta direktiiviä alettiin kehittää joulukuussa 2021.

Voimassa olevassa EPBD:ssä älyvalmiusindikaattori on säädetty unionin yhteiseksi, mutta vapaaehtoiseksi järjestelmäksi. Direktiivin täytäntöönpanoasetuksessa (2020/2156) määritellään kansallisen tason ei-sitovasta testausvaiheesta. 

______________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 9/2022 jutusta. Mitä SRI:n testausvaihe käytännössä tarkoittaa? Mitä taloteknisiä ominaisuuksia testauksessa arvioidaan? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki