Älä kaada rasvaa viemäriin – Seurauksena voi olla viemärin tukkeutuminen

Kuva: LVI-TU ry
Joulukuu on tunnetusti herkkukuukausi. Kaikenlaisten herkkujen valmistuksessa on syytä muistaa, että paistorasvoja ei saa kaataa viemäriin. Se kun on varsin pitkäaikainen vieras putkistossa ja voi tukkia viemärin, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry tiedotteessaan.
Vaikka kinkun tai kalkkunan paistopussiin kertynyt rasva olisi helppo kaataa tiskialtaaseen, sitä ei saa tehdä. Viemäri ei ole roska-astia. Paistorasva on lämpimänä juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu ja junttaantuu viemäriputkeen. Veden laskeminen viemäriin paistorasvan kaveriksi ei auta, sillä se vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkisen vinkit paistorasvan hävittämiseen:
- Tee siitä maittava kastike joulupöytään.
- Jäähdytä paistorasva vaikkapa tyhjässä maitopurkissa ja siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan.
- Kierrätä paistorasva uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.
Jos paistorasva kuitenkin vahingossa humpsahtaa viemäriin ja tukkii sen, kutsu LVI-ammattilainen apuun.
− Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta voi olla tukossa pitkältäkin matkalta. On tärkeää, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti ja turvallisesti. Näin jouluaikakin sujuu leppoisimmissa tunnelmissa, Mäkinen toteaa tiedotteessa.