Risto Kosonen: ”Energiayhteisö on tapa parantaa energiatehokkuutta ja resilienssiä”
LVI-tekniikan professori Risto Kosonen oli mukana viime viikolla järjestetyn Rakennusten energiaseminaarin paneelikeskustelussa. Keskustelun aiheena olivat energiayhteisöt.
Paneelikeskustelun muut osallistujat olivat Fortumin New Solutions -yksikön johtaja Thomas Ekholm ja suurkiinteistöratkaisujen myyntijohtaja Jarmo Maunu Advenista.
Energiayhteisöt määriteltiin keskustelussa eri toimijoiden tai alueiden yhteenliittymiksi, joissa energian tuotannon ja hankinnan hyötyjä jaetaan yhteisön sisällä ja saadaan siten energiaresurssit tehokkaasti käyttöön. Ekholm esitteli Energiaseminaarissa Espoon Keran alueellisen energiayhteisön, Maunu puolestaan Lippulaiva-ostoskeskuksen yhteyteen muodostuneen korttelienergiaratkaisun.
Kosonen sanoi paneelissa, että energiajärjestelmistä on alettu puhua yhä enemmän energiapalveluina, jotka voivat olla esimerkiksi yhden isomman kiinteistökompleksin kattavia tai vielä isompia alueratkaisuja: ”Rakennukset ja tuotanto menevät kiinteämmin yhteen, ja meidän täytyy varautua siihen talotekniikka-alalla. Lähitulevaisuudessa järjestelmät tulevat olemaan monimutkaisempia”.
Energiayhteisö on Kososen mukaan yksi mahdollinen tapa parantaa energiatehokkuutta ja resilienssiä, koska joudumme tulevaisuudessa joka tapauksessa miettimään hukkalämpöjen ja energiavirtojen kierrättämistä.
− Toinen näkökulma energiayhteisöissä on se, että voimme niissä myös hallita paremmin energian tehopiikkejä. Se on myös olennainen asia.
Haasteita isojen alueiden energiayhteisöissä voi tulla kaavoituksen ja tonttijaon kautta. ”Suunnitelmat pitää olla hyvin mietittynä etukäteen, jotta tonttia ei sitten lopuksi pilkota erilaisiin osakokonaisuuksiin, jotka ei hyödytä kokonaisuutta”, sanoi Kosonen paneelissa. ”Pienemmissä energiayhteisöissä, kuten taloyhtiöissä, taas päätöksenteko voi tuoda omat haasteensa.”