Ilmanvaihdon oppaisiin kaivataan kommentteja
Ilmanvaihtosäädösten ohjearvoja ja niiden muutostarpeita arvioidaan parhaillaan.
Ilmanvaihtosäädösten ohjearvoja ja niiden muutostarpeita arvioidaan parhaillaan.
Ovatko suomalaisten ilmanvaihtosäädösten ohjearvot kohdallaan ja millaisia muutostarpeita niissä on? Finvac pyytää asiantuntemukseen ja kokemukseen perustuvia kommentteja ilmanvaihdon säädösten ja oppaiden parantamiseksi.
Tarkasteltavana on 4 asiakirjaa:
1) Opas asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitukseen
2) Opas ilmanvaihdon mitoitukseen muissa kuin asuinrakennuksissa
3) Sisäilmasto ja ilmanvaihto-opas
4) Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta (1009/2017)
Hankkeen tilasi Finvacilta Ympäristöministeriö, ja sen tavoitteena on parantaa ilmanvaihdon suunnittelua opastavaa materiaalia. Hankkeen kesto on helmikuusta 2019 marraskuuhun 2019, ja siinä on Finnvacin lisäksi mukana SuLVI, VSF, SIY, LIVI, TALTEKA ja RTY.
”Tavoitteena on saada parempia oppaita aikaan”, sanoi Finvacin puheenjohtaja Olli Seppänen hankkeen aloitusseminaarissa. ”Mietittiin, mistä tätä materiaalia löytyisi, ja varsinaisia tutkimuksia on tällä alalla aika vähän.”
Hankkeen toteutustapana onkin kerätä asiantuntijoilta parannusehdotuksia. Kommentit kerätään maaliskuun aikana, ja oppaita muokataan palautteen perusteella.
”Asetuksessa ei ole enää mitään opastavaa tekstiä, kuten aiemmin D2:ssa oli. Siksi oppaat ovat tärkeitä suunnittelun tueksi”, Finvacin ja VVS Föreningen i Finlandin toiminnanjohtaja Siru Lönnqvist (kuvassa) sanoo.
”LVI-alan asiantuntijoiden kokemus on meille äärimmäisen tärkeää. Sen avulla saamme tietää puutteista tai parannusta kaipaavista asioista.”
Lisätietoa hankkeesta ja linkki oppaiden palautekyselyyn löytyy täältä.
Teksti ja kuva: Piritta Porthan