Kylmä kangistaa kaapelinkin

Pakkanen haastaa ulkona käytettävien sähkölaitteiden toimivuuden ja kestävyyden.

Pakkanen haastaa ulkona käytettävien sähkölaitteiden toimivuuden ja kestävyyden.

Ulkona käytettäviin sähkölaitteisiin on aina syytä valita tähän käyttöön soveltuva kumikaapeli. Kaapeli, joka on merkitty koodilla H05RN-F tai H07RN-F, soveltuu rakenteeltaan ja materiaaleiltaan jatkuvaan ulkokäyttöön. Myös kaapeli, jossa on koodi H05RR-F, soveltuu ulkokäyttöön. Monet markkinoilla olevat halpatuontikaapelit halkeilevat, kun mittari näyttää miinusta, paljastaen pahimmassa tapauksessa kupariset johtimet alttiiksi kosketukselle. Kun tällainen kaapeli on kytkettynä sähköverkkoon, johtimien koskettaminen on hengenvaarallista.

”Sisätiloihin tarkoitetut jatkojohdot ja kaapelit on yleensä valmistettu PVC -muovista, joka ei kestä auringonvaloa eikä alhaisia lämpötiloja. Sisätiloihin tarkoitettua jatkojohtoa ei myöskään ole välttämättä suojattu kosteudelta”, sanoo SGS Fimkon myyntipäällikkö Mika Koivunen.

Ulkokäyttöön tarkoitettujen kumikaapeleiden tulisi kestää hyisissä olosuhteissa suoritettu taivutustesti. Testissä ei saa syntyä halkeamia vaippaan eikä eristeeseen. Lisäksi kaapelin vaipan täytyy läpäistä pakkaslukemissa suoritettu iskutesti.

SGS Fimko testaa sähkölaitteita ja myöntää testin läpäisseille sähkötarvikkeille FI-merkin. Merkki on tae mm. siitä, että laite täyttää sähköturvallisuusvaatimukset.

”Sähköasennustyöt ovat luvanvaraisia töitä ja siksi ne tulee teettää oikeudet omaavilla ammattilaisilla. Kuluttajan onkin parasta luottaa myös kaapelien hankinnassa ammattilaisiin, jotka osaavat valita FI-merkityt tuotteet”, opastaa Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

 

Kuvateksti: Esimerkki kaapelista, jossa sekä vaippa että eristeet ovat murtuneet. 

Kuva: SGS Fimko

Lue lisää

Katso kaikki