Yleinen ilmanvaihtojärjestelmä on energiasyöppö – Järjestelmiä uusitaan ennätysvauhtia

Kuva: Shutterstock

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia. Tyypillisesti kiinteistöissä ilmanvaihdon kautta haihtuu taivaan tuuliin kymmeniä prosentteja energiaa. Nykyaikaisilla menetelmillä energiahukkaan voidaan kuitenkin vaikuttaa, kertoo ilmanvaihtoon erikoistunut Cervi tiedotteessaan.

Cervin mukaan Suomessa jopa 76 % kiinteistöistä on ilmanvaihtoratkaisut, joiden vanhentunut laitekanta kuluttaa huomattavan määrän energiaa tai hukkaa poistoilman kautta lämmitettyä ilmaa. Ilmanvaihdon modernisoinnilla voidaan saavuttaa lämmitysenergian kulutuksessa merkittävät säästöt. Cervillä ilmanvaihtoratkaisujen kysyntä kaksinkertaistui kesäkaudella.

– Ilmanvaihdosta itsestään ei missään nimessä voi lähteä tinkimään. Monelle voi talvella tulla mieleen tukkia ilmanvaihdon kanavia energian säästämiseksi, mutta tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. Sen sijaan ilmanvaihdon modernisoinnilla ja tarpeenmukaistamisella on kiinteistön lämmitysenergian kulutukseen iso vaikutus. Samassa suhteessa kun energian hinta kohoaa, investoinnin takaisinmaksuaika lyhenee, Cervin toimitusjohtaja Petri Valve sanoo tiedotteessa. 

Kiinteistöjen energiankulutuksesta puhuttaessa katse kääntyy usein sisäilman lämpötilaan tai kotien lämpimän veden käyttöön. Ilmanvaihdon merkitys lämmityskustannuksiin onkin näiden ohella tullut monelle yllätyksenä. 

– Suomessa lämmityksen osuus kiinteistöjen kokonaiskustannuksista oli 60 % jo ennen energiakriisiä. Tästä lämmitetystä ilmasta valtaosa nykypäivänä käytössä olevista ilmanvaihtojärjestelmistä päästää jopa 40 % hukkaan taivaan tuuliin, Valve toteaa.

Ilmanvaihto on kiinteistöissä merkittävä energiasyöppö, mutta sen modernisointi alkaa kerryttää säästöjä saman tien. Kysymys on ilmanvaihdon tarpeenmukaisuudesta ja lämmöntalteenotosta eli siitä, että tehostettua ilmanvaihtoa ohjataan vain sinne, missä sitä aidosti sillä hetkellä tarvitaan, ja lämmitetty hukkailma hyödynnetään edelleen. Tämä on keskeinen asia vaikuttamaan myös sisäilmaolosuhteisiin ja sitä kautta asumisviihtyvyyteen. 

– Nykypäivän ratkaisuissa kiinteistöön asennettavat anturit havainnoivat älyteknologian avulla esimerkiksi ilman hiilidioksidipitoisuutta, kosteutta ja lämpöä, mikä indikoi niille ilmanvaihdon tehostamisen tarvetta. Vanhatkin ilmanvaihtojärjestelmät voidaan päivittää vastaamaan nykypäivän tarpeita. Jo vaihtamalla puhaltimet uusiin saadaan huomattavaa säästöä energiankulutuksessa. Asentamalla ilmanvaihtoon myös lämmöntalteenoton, jolla esilämmitetään sisään tulevaa ilmaa, kohoavat säästöt jo merkittäviksi, Valve kertoo tiedotteessa.

Energiatehokkuutta parantava ilmanvaihdon kevyt modernisointi on usein investointina melko pieni, ja nykyisillä sähkön hinnoilla se voi maksaa esimerkiksi taloyhtiölle itsensä takaisin alle kahdessa vuodessa. Toimenpiteet ovat myös kevyitä toteuttaa nopeallakin aikataululla, eikä tarvike- ja komponenttipula ole ainakaan vielä iskenyt pahasti ilmanvaihtoalaan.

Lue lisää

Katso kaikki