Vuoden LVI-suunnittelija Eveliina Vesalainen – ”LVI-suunnittelijan pitää ymmärtää vähähiilisyyttä myös materiaalien päästöjen kautta”

Eveliina Vesalaisen reitti LVI-alalle olisi voinut olla paljon lyhyempi. ”Isä ja vaari ovat LVI-alalla. Mutta itselläni ala ei käynyt pienessä mielessäkään ennen kuin oma herääminen siihen tapahtui.” Kuva: Cristian Hallivuori

Eveliina Vesalaisen mielestä on hienoa olla töissä talotekniikka-alalla juuri nyt, kun LVI-suunnittelupöydillä ratkotaan esimerkiksi ilmastonmuutosta ja sen alailmiöitä.

Lämpöpumput. Ilman niitä projektipäällikkö Eveliina Vesalainen ei ehkä työskentelisi LVI-suunnittelijana vaan ympäristöpuolen insinöörinä. Ennen LVI-uraansa hän opiskeli nimittäin Lahden ammattikorkeakoulussa ympäristöteknologian insinööriksi ja päätyi opintojensa ohella työskentelemään lämpöpumppujen parissa.

– Minulla oli vahva visio hakea valmistumisen jälkeen opiskelemaan ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi. Mutta sitten innostuin lämpöpumpuista, putkimaailmasta ja energia-asioista LVI-teknisestä näkökulmasta. En tiennyt, voiko Aalto-yliopistoon päästä tällaisella ympäristötaustalla lukemaan energia- ja LVI-tekniikkaa. Mutta päätin hakea ja pääsin.

Vesalaisen käymissä ympäristöpuolen opinnoissa energiaa oli opetettu melko yläkäsitteillä, uusiutuvan energian kannalta. Häntä alkoi kiinnostaa tarkempi taso: laitteet, kytkennät, energian liikkuminen. Se, mitä konehuoneen puolella tapahtuu.

________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 6/2022 jutusta. Millaiset projektit Vesalaista työllistävät? Mitkä seikat ovat hänen mielestään suunnittelussa tärkeimpiä? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki