Vinkkejä mökin sähköremontin suunnitteluun

Asiantuntijan vinkeillä mökin sähköturvallisuus paremmaksi.

Töpselipaikat ovat kortilla monella mökillä. Pinta-asennuksena tehtävillä muutostöillä mökille saadaan lomapäiviä helpottavia lisämukavuuksia.

1960–80-luvun mökeissä on vielä paljon maadoittamattomia järjestelmiä. Niihin löytyy yhä moderneja tuotteita asennuksen laajentamiseen. Isomman remontin yhteydessä kannattaa järjestelmä päivittää maadoitetuksi.

Jos mökin sähköjärjestelmä koostuu toisiinsa ketjutetuista jatkojohdoista, on aika tehdä päivitys sähkökalusteisiin.

Jo muutamalla uudella pistorasialla saa töpselipaikat esimerkiksi keittiössä päivittäin käytössä oleville kodinkoneille. Koko sähköjärjestelmän uusiminen tulee asunnon elinkaaren aikana vastaan vain harvoin.

Sähkökalusteet osaksi sisustusta

Pinta-asennustuotteissa ei perinteisesti ole panostettu designiin, mutta nyt ajatus, että sähköasennuskalustekin on osa sisustusta, on Eetu Mäkelän mukaan lyönyt läpi.

Sähköremontissa on syytä satsata suunnitteluun. 

”Asukkaalla on ajatus siitä, mitä hän haluaa ja ammattilainen keksii keinot toteutukseen. Yhden pistorasian lisäys työkuluineen maksaa noin 100–150 euroa, pienen asunnon sähköjen uusiminen 1 000–1 500 euroa”, arvioi Offer manager Eetu Mäkelä Schneider Electriciltä. 

Jos mökki on alkuperäiskunnossa, kaipaa sähköturvallisuuden vaatimustasokin yleensä kohennusta.

”1960–80-luvun asunnoissa on vielä paljon maadoittamattomia järjestelmiä. Remontoidessa pitää muistaa, että maadoittamattomaan järjestelmään ei saa lisätä suojamaadoitettuja pistorasioita.”

”Jos suojamaadoitettuja tuotteita halutaan asentaa, koko huoneen asennukset pitää yleensä muuttaa suojamaadoitetuiksi. Näin isoa muutosta ei kannata tehdä muutaman pistorasian lisäyksen takia, sillä maadoittamattomaan järjestelmään löytyy yhä moderneja vaihtoehtoja, myös pinta-asennukseen.”

Vinkit mökin sähköremontin suunnitteluun:

1. Pyydä ammattilainen arvioimaan järjestelmän kunto. 

2. Kohenna yhtä huonetilaa kerralla. Lisää tilaan pistorasia tai vaihdata sen paikkaa niin, että tilan toiminnallisuus paranee.

3. Jos suunnittelet tekeväsi pintaremonttia, sovita sähkötöiden aikataulu yhteen muun remontin kanssa. Silloin kojeiden paikanvaihdosta jäävät jäljet tulee maalattua ja johtoja saa piilotettua listojen taakse.

4. Tuo mukavuudet mökille. Pistorasia USB-lähdöllä helpottaa puhelimien latausta, kun mökillä on monta yöpyjää.

Lue lisää

Katso kaikki