Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin

Maailman ilmatieteen järjestön mukaan myös hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet ilmakehässä saavuttivat uudet ennätysluvut.

Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) julkaiseman raportin mukaan vuosi 2016 oli mittaushistorian lämpimin, ja se rikkoi vuoden 2015 ennätyksen.

Globaali maan ja merenpinnan lämpötila oli viime vuonna 0,83 astetta korkeampi kuin vertailukauden 1961–1990 keskiarvo. Lämpötilat olivat yli asteen esiteollista aikaa korkeammalla.

15 mittaushistorian lämpimintä vuotta on ollut 2000-luvulla.

”Vuosi 2016 oli monella tapaa äärimmäisyyksien vuosi, mutta lämpötilat kertovat vain osan tarinasta. Viime vuonna myös hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet ilmakehässä saavuttivat uudet ennätysluvut ja vuoden aikana monessa paikassa koettiin äärisääilmiöitä, jotka aiheuttivat suuria sosio-ekonomisia häiriöitä ja tappioita”, WMO:n pääjohtaja Petteri Taalas toteaa.

Taalas muistuttaa, että ilmastonmuutoksen kanssa meidän on elettävä vielä useita vuosikymmeniä.

”Tulee muistaa, että hiilidioksi pysyy ilmakehässä vuosisatoja. Merivettä se happamoittaa, vielä pidempään.”

Hiilidioksidipitoisuus on ylittänyt 400 ppm:n tason Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n Global Atmosphere Watch -verkostoon (GAW) kuuluvilla asemilla. 400 ppm:n tason ylittymistä pidetään merkittävänä symbolisena rajapyykkinä.

”Arktinen alue lämpenee kaksinkertaisella vauhdilla maapallon keskiarvoon nähden. Muutokset arktisilla alueilla aiheuttavat muutoksia esimerkiksi merivirtoihin ja sääilmiöihin muualla maailmassa. Meidän tulee kiinnittää myös huomiota ikiroudan sulamiseen ja sieltä mahdollisesti ilmaan pääseviin metaanipäästöihin”, Taalas toteaa WMO:n tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki