Vihreiden Tiina Elo: ”Energiatehokkuusremonttien ja lämmitystapamuutosten tukeminen on tärkeää, jotta asukkaiden energialaskut saadaan pidettyä vihreässä siirtymässä kohtuullisina”

Elon mukaan asuinrakennukset on tehtävä pitkäikäisiksi, helposti korjattaviksi ja elinkaarensa aikana muunneltaviksi. Näin käytetään luonnonvaroja kestävästi.

Vihreiden kansanedustaja Tiina Elo piti ryhmäpuheen eduskunnan täysistunnossa osana lähetekeskustelua valtioneuvoston selonteosta Asuntopoliittinen kehittämisohjelma. Puheessaan Elo painotti, että koronapandemia on entisestään korostanut asumisen merkitystä hyvinvoinnille – myös kaupungistuvassa ja ikääntyvässä Suomessa. Lisäksi Elon mukaan kaikessa rakentamisessa tulisi ottaa huomioon päästöjen vähentämisen lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen, kertoo Vihreät tiedotteessaan.

Talotekniikka-lehti

– Ilmastonmuutos vaikuttaa voimakkaasti myös asumiseen. Päästöjen vähentämisen lisäksi kaikessa rakentamisessa on otettava huomioon ilmastonmuutokseen sopeutuminen. Rakentaminen ja rakennukset tuottavat jo yli kolmanneksen Suomen ilmastopäästöistä, Elo sanoi tiedotteen mukaan.

Elon mukaan asuinrakennukset on tehtävä pitkäikäisiksi, helposti korjattaviksi ja elinkaarensa aikana muunneltaviksi. Näin käytetään luonnonvaroja kestävästi.

– Olemassa olevien rakennusten korjaamiselle on annettava nykyistä enemmän painoarvoa. Valtiolla on keskeinen rooli energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen korjaus- ja uudisrakentamisen vauhdittamisessa. Energiatehokkuusremonttien ja lämmitystapamuutosten tukeminen on tärkeää, jotta asukkaiden energialaskut saadaan pidettyä vihreässä siirtymässä kohtuullisina, Elo totesi tiedotteen mukaan.

Elon mukaan asunnottomuus on yksi syrjäytymisen vakavia syitä ja seurauksia – ja aina inhimillinen tragedia. Siksi on tärkeää, että asunnottomuuden poistamiseen sitoudutaan.

– Keinoina tähän ovat asunto ensin -periaate ja ennen kaikkea riittävä monialainen asumisen tuki. Vihreille on tärkeää, että asumisneuvonnan saatavuus turvataan tekemällä siitä lakisääteistä, Elo sanoi tiedotteen mukaan.

Lue lisää

Katso kaikki