Varaudu helteisiin – näin pidät kotisi viileänä

Tukalan kuumat helleaallot ovat tulleet suomalaisille tutuiksi viime kesinä.

Kuva: Shutterstock

Monet asunnot muuttuvat läkähdyttävän kuumiksi ja asukkaat etsivät niksejä kodin viilentämiseksi, kerrotaan Helen Oy:n tiedotteessa.

Jo parinkin asteen viilennys asunnossa helpottaa oloa helteellä. Lue Helenin asiantuntijan, jäähdytyksen tuotepäällikkö Antti Tilamaan vinkit siihen, miten kodin saa pidettyä viileänä kesän kuumimmilla helteillä.

1. Sammuta turhat sähkölaitteet 

Vaikka sähkölaitteet ovat nykyään säästeliäämpiä energiankäyttäjiä, kannattaa helteillä välttää niiden turhaa käyttöä. Muun muassa pesukoneet, televisiot, tietokoneet ja pelikonsolit tuottavat lämpöä ja nostavat kodin lämpötilaa. Myös lämpöpatteri on syytä pitää suljettuna. Ruoan lämmityksessä kannattaa suosia kotia lämmittävien uunin tai hellan sijaan mikroaaltouunia.  

2. Läpiveto viilentää tehokkaasti 

Läpiveto on monelle tuttu ja edelleen tehokas keino asunnon viilentämiseen. Asuntoon syntyy mukava virtaus, kun ikkunat avaa samaan aikaan asunnon vastakkaisilta puolilta. Läpiveto on erityisen tehokas keino viilentää asuntoa aamuisin ja iltaisin, kun ilma on hieman kylmempää.  

– Vanha konsti on edelleen toimiva. Jos läpiveto ei ole asunnossa mahdollinen, voi viilentämistä kokeilla avaamalla tuuletusparvekkeen oven ja virittämällä oman asunnon postiluukun niin, että se pysyy auki. Näin asuntoon syntyy pieni viilentävä ilmavirtaus, vinkkaa Tilamaa tiedotteessa.

3. Pidä kodin ilma kuivana 

Kostea ilma tekee helteestä entistäkin tukalampaa. Vältä suurta määrää pyykinkuivausta, kylpyjä, pitkiä suihkuja ja saunomista – ja pidä kylpyhuoneen ovi suljettuna. 

4. Pidä helle ulkona – suojaa verhoilla  

Ikkunat ja ovet kannattaa pitää päivän kuumimpana aikana kokonaan kiinni, sillä lämmin ilma virtaa nopeasti ulkoa sisään. Seuraa auringon kiertoa pitkin päivää. Varjon puolella olevia ikkunoita voi avata, jos ulkona on viileämpää kuin sisällä.  

– Helle kannattaa pitää kodin ulkopuolella. Jos ikkunoihin paistaa suoraan aurinko, ne voi peittää kaihtimilla tai verhoilla. Myös lasiselle parvekkeelle kannattaa hankkia verhot tai kaihtimet suojamaan paahteelta, sanoo Tilamaa tiedotteessa.

5. Hyödynnä tuuletinta fiksusti 

Tuuletin voi tarjota hetkellisen helpotuksen ilmavirralla, vaikka se ei varsinaisesti viilennä sisäilmaa. Tuuletinta kannattaa hyödyntää etenkin yöllä ja aikaisin aamulla, kun ilma on viileämpää.

– Viime aikoina mediassakin näkynyt niksi on laittaa tuuletin puhaltamaan ikkunasta ulos. Kun ulkoilma on viileämpää kuin sisäilma, tuuletin imee kuumaa ilmaa sisätiloista ja korvaa sen viileämmällä ilmalla, muistuttaa Tilamaa tiedotteessa.

6. Kauko- ja kiinteistöjäähdytysratkaisut sopivat taloyhtiölle

Helsingissä kaukolämpöverkossa olevat taloyhtiöt voivat liittyä kauko- tai kiinteistöjäähdytykseen. Kaukojäähdytys on saatavilla kantakaupungissa ja kiinteistöjäähdytys puolestaan keskustan ulkopuolella. Kaukojäähdytyksessä lämpöpumppulaitoksessa jäähdytetty vesi kuljetetaan kiinteistöille maanalaisia putkia pitkin. Kiinteistöjäähdytyksessä energia tuotetaan kiinteistöön sijoitettavalla lämpöpumpulla.  

– Jäähdytyksen käyttöönotto on isompi projekti, joka kannattaa pitkällä tähtäimellä. Esimerkiksi uusi rakennusprojekti tai vanhemmissa taloyhtiöissä puolestaan putkiremontti ovat erinomaisia hetkiä liittyä jäähdytykseen. Hiljainen ja helppokäyttöinen jäähdytys viilentää kesähelteillä tehokkaasti, kertoo Tilamaa tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki