Vältä kutsumaton kesävieras – Huolehdi pesualtaiden ja lattiakaivojen kastelusta

Juhannus toimii monella starttina lomareissuille ja pitkille mökkioleiluille. Jos olet poissa kotoa pitkään, on syytä sopia kodin pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukkojen kastelusta. Muutoin kotiisi voi tulla tuttu, mutta kutsumaton kesävieras, viemärihaisuli.

Kuva: LVI-TU ry

Pieni vesimäärä lattiakaivojen vesilukossa estää kiusallisten viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Viemäripisteiden käyttö pitää vesimäärän normaalisti riittävänä, mutta käyttämättömien pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukoista vesi haihtuu ennen pitkää. Hellesäät sekä lattialämmitys nopeuttavat veden haihtumista, kerrotaan LVI-TU ry:n tiedotteessa.

– Viemärikaasut leviävät asuintiloihin, kun vesilukko kuivuu. Tämän hajuhaitan voi  välttää laskemalla aika ajoin vettä viemäripisteisiin. Ne vinkit, joissa ruokaöljyä lisätään vesilukkoon, kannattaa unohtaa, sillä viemäriin ei saa laskea öljyä eikä muitakaan rasvoja. Ne tukkivat viemärit ja kuormittavat jäteveden puhdistusta, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa tiedotteessa.

Lattiakaivojen puhdistus rutiiniksi

Viemärihaisuli ilahtuu myös vesilukkoon jääneistä epäpuhtauksista, ja aiheuttaa hajuhaittoja eritoten pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia. Lattiakaivot onkin suositeltavaa pestä säännöllisesti.

– Pesu on helppo homma: nosta vain lattiakaivon ritilä pois ja puhdistaa näkyvissä oleva pesä. Jos viemäri ei vedä kunnolla tai haisee normaalissakin käytössä, kutsu lvi-ammattilainen apuun, Mäkinen vinkkaa.

Huolehtimalla säännöllisestä kastelusta ja puhdistuksesta varmistat, että kotisi pysyy raikkaana ja viihtyisänä koko kesän.

Lue lisää

Katso kaikki