Valkeakosken asuntomessuilla on nähtävissä suuntaus kohti pienempiä omakotitaloja

Ensi kesän asuntomessuilla esitellään edellisvuosien messuja enemmän alle 150-neliöisiä omakotitaloja. Pienissä taloissa korostuu kustannustietoisuus, asumisen helppous ja energiatehokkuus.
Suomalaisten asumistoiveet säilyvät samanlaisina vuosi toisensa jälkeen: suurin osa pitää edelleen pientaloa tavoiteasuntonaan. Muun muassa epävarma taloustilanne ja energiatehokkuuden vaatimukset näyttävät kuitenkin ohjaavan kysyntää kohti pienempiä omakotitaloja. Moni talovalmistaja on kysynnän muutoksen jo huomannut ja panostanut valikoimassaan 120-130 neliön taloihin: osa on jopa lanseerannut pienille ja edullisille omakotitaloille oman mallistonsa. Kun keskimääräinen suomalainen uusi omakotitalo oli vuonna 2007 noin 150 huoneistoneliötä, voi se tänä vuonna jäädä talovalmistajien arvioiden mukaan useita neliöitä pienemmäksi.
Valkeakoskella Lintulan kaupunginosassa 10.7.-9.8.2009 järjestettävillä asuntomessuilla suuntaus on hyvin nähtävissä. Vehreälle messualueelle rakentuvasta 36 omakotitalosta miltei puolet on huoneistoalaltaan alle 150 neliötä – näistäkin yhdeksän jää huoneistoalaltaan 80 ja 130 neliön välille. Ensi kesän asuntomessuilla on siten selvästi viime vuosien messuja enemmän pieniä taloja: esimerkiksi Vaasassa vuoden 2008 messuilla oli esillä vain kaksi ja Hämeenlinnassa vuonna 2007 viisi alle 150-neliöistä omakotitaloa.
– Asuinneliöiden haalimisen sijaan ensi kesän messutaloissa on panostettu tehokkaisiin, mutta silti avariin tilaratkaisuihin. Taloissa nähdään muun muassa runsaasti yhtenäisiä ja toiminnallisia keittiö-, ruokailu- ja oleskelutiloja. Kesäaikaan asumista on helppo laajentaa ulos terassien ja hyvin suunniteltujen pihojen ansiosta, projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Valkeakosken kaupungilta kertoo.

Monessa messutalossa on huomioitu lisäksi eri elämäntilanteiden mukaan muunneltavat tilaratkaisut: esimerkiksi huoneiden lukumäärää voi lisätä tai vähentää seinärakenteita muuttamalla. Pienimpiinkin taloihin on saatu mahtumaan myös rauhallisia kotityöskentelytiloja. Osassa messutaloista on panostettu lisäksi kustannustehokkaaseen rakentamiseen ja kohtuullisiin asumiskuluihin.

– Turhien asuinneliöiden karsiminen vaikuttaa luonnollisesti myös talon energiatehokkuuteen: mitä pienempi talo, sitä vähäisempi on lämmitysenergian tarve. Energiatehokas rakentaminen on Valkeakosken asuntomessuilla muutoinkin vahvasti esillä. Messutaloissa on kiinnitetty erityishuomiota hyvään eristykseen, ilmanvaihdon lämmön talteenottoon sekä energiatehokkaisiin ikkunoihin ja oviin. Valkeakosken messutaloista noin puolet sijoittuu energialuokituksessa parhaaseen A-luokkaan, kun Vaasassa A-energialuokan taloja oli vain kaksi, toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessuilta sanoo.

Ensi kesän asuntomessuilla esitellään myös huomattavasti viime vuosia enemmän yksitasoisia omakotitaloja: yli puolet Valkeakoskella esillä olevista taloista on yksikerroksia. Viime vuosien messuilla yhteen tasoon rakennettuja omakotitaloja on ollut muutamia.

– Moni lapsiperhe haluaa asua esteettömästi yhdessä tasossa, mutta usein pienet tontit pakottavat rakentamaan kahteen kerrokseen. Valkeakosken messualueella tätä ongelmaa ei ole, sillä alueen tontit ovat reilun kokoisia, keskimäärin noin 1 300 neliötä, projektipäällikkö Arto Vuorijärvi kertoo.

Vaikka kesän 2009 asuntomessuilla on esillä kohtuukokoisia ja yksitasoisia omakotitaloja tavanomaista enemmän, joukkoon mahtuu runsaasti myös 150-200-neliöisiä puolitoista- tai kaksikerroksisia taloja sekä muutamia noin 300 neliön edustuksellisempia taloja. Omakotitalojen lisäksi messualueelle rakentuu kahdesta puurakenteisesta talosta koostuva rivitaloyhtiö.

www.asuntomessut.fi

Lue lisää

Katso kaikki