Vähentääkö ilmanpuhdistimien käyttö sairastelua päiväkodeissa? – Tutkija vastaa: ”Aukotonta tutkimusta mekään emme tehneet”
Helsingin Sanomien mukaan tutkimus, jonka mukaan ilmanpuhdistimien käyttö vähentää lasten sairastuvuutta päiväkodeissa, on saanut osakseen kritiikkiä tutkijayhteisössä. Ilmatieteen laitoksen ilmakehätutkija Mikko Heikkilä kyseenalaisti tutkimuksen luotettavuuden, koska sitä ei ole julkaistu tai saatavilla esijulkaisuna. Heikkilän mukaan tutkimuksesta uutisointi ilman tarkempaa julkista tietoa on ongelmallista, sillä luotettavuutta on vaikea arvioida.
Kliiniseen mikrobiologiaan erikoistuva lääkäri Jesper Kivelä on myös Helsingin Sanomien artikkelin mukaan varovainen tulosten suhteen. Hänen mukaansa tutkimuksen asetelma ja tilastollinen analyysi herättävät kysymyksiä, ja hän kehottaa harkitsemaan ennen suuria investointeja ilmanpuhdistimiin. Lisäksi Kivelä korostaa, että tutkimuksen rahoittajien – mukaan lukien ilmanpuhdistimia valmistavat yritykset – pitäisi olla aina avoimesti esillä.
Tutkimuksesta vastaava tutkijalääkäri Enni Sanmark puolustaa Helsingin Sanomissa tutkimuksen tuloksia. Hänen kertoo artikkelissa, että löydökset esiteltiin syyskuussa Euroopan keuhkolääkärijärjestön kongressissa, ja tutkimuksen vertaisarviointi on käynnissä. Ilmanpuhdistimet tarjosi tutkimukseen osallistuneet yritykset, mutta tutkimuksen rahoitus tuli pääosin julkisista lähteistä kuten Business Finlandilta.
Sanmark kommentoi syntynyttä kohua myös Linkedin-postauksessa, jossa hän vastaa kritiikkiin.
– Tutkimme ajankohtaista ilmiötä julkisella rahoituksella eli projekti on sitoutunut viestimään löydöksistään ajassa tieteellisten prosessien hitaudesta huolimatta. Asetelma oli kaikkien sääntöjen mukainen ristikkäisasetelma. Se, että käsienpesu vähentää tauteja ei ole millään lailla päällekkäinen tai kilpaileva keino ilmanpuhdistukselle.
Hän lisää, että kaikki tiede tehdään jollakin rahalla.
– Meidän rahoitus oli 100-prosenttisesti julkinen. Ilmanpuhdistinfirmat lainasivat laitteet, mutta tutkimukseen he eivät osallistuneet. Aukotonta tutkimusta mekään emme tehneet, kukaan ei tee. Tiede ei mene niin. Mutta tarkastelun tämä tutkimus kestään, ja ylpeänä seison sen takana.
Tutkimuksessa todettiin ilmanpuhdistimien vähentävän lasten sairastavuutta 18 prosentilla. Vaikka tuloksia on saavutettu myös muilla toimenpiteillä, kuten käsihygienian tehostamisella, Kivelä muistuttaa HS:n artikkelissa, että lasten sairastaminen voi tietyssä määrin vahvistaa vastustuskykyä.
Ilpo Kulmala VTT:ltä kertoi Sisäilmastoseminaarissa viime keväänä E3-tutkimushankkeeseen kuuluvasta kyselytutkimuksesta. Tutkimuksessa kysyttiin vanhemmilta, oliko heillä ollut lasten sairastumisen takia poissaoloja. Vertailupäiväkodeissa osallistujia oli 568. Interventiopäiväkodeissa, joihin ilmanpuhdistimet vietiin, osallistujia oli 43. Vertailupäiväkodeissa vanhemmat olivat lapsen sairauden takia töistä poissa keskimäärin 5,5 päivää kyselytutkimuksen aikana (11.11.2022–30.4.2023).
– Sen sijaan näissä päiväkodeissa, joissa ilmanpuhdistimet olivat käytössä, vastaava luku oli 3,8 päivää eli noin kolmasosa vähemmän. Ero oli tilastollisesti erittäin merkittävä, Kulmala sanoi.